Devlet Tiyatroları (DT) ve şehir tiyatroları 2014-2015 sezonunu tamamladı. Oyuncu ve yönetmenler ile diğer sahne ekibi tatile çıktı. Sezonda yeterli seyirciye ulaşamayan özel tiyatrolar ise sahneden inmedi, oyunlarını İstanbul, İzmir, Balıkesir, Aydın, Antalya ve Muğla'daki açık hava tiyatrolarında sahneleyecek. Bornova, Aliağa, Datça, Ören ve Alaçatı açık hava tiyatroları, Ayvalık amfi tiyatroda yaz boyunca çeşitli oyunlar seyirciyle buluşacak.

Karagöz'ün yanı sıra meddah ve ortaoyunu da sergileyen merkezi Ankara'da olan Tiyatro Tempo, Alanya Belediyesi'nin Ramazan etkinlikleri kapsamında açık havada kukla tiyatrosu yapıyor.

Nilüfer Belediyesi'nin kurduğu ‘Tiyatro' tarafından sahnelenen Eşeğin Gölgesi, İstanbul'daki ENKA Eşref Denizhan Açık Hava Tiyatrosu'nda 27 Temmuz seyirci önüne çıkacak. Haldun Taner'in yazdığı oyunu Ali Düşenkalkar yönetiyor. İstanbul Jest Tiyatrosu tarafından sahnelenen Zoraki Damat ise İzmir, Muğla, Aydın ve Balıkesir'i dolaşacak. Ayşen Gruda, Ümit Yesin, Somer Karvan, Şebnem Zorlu, Yeliz Tozan ve Suat İnal'ın oynadığı oyunda yeğenini evlendirmek isteyen bir hala ve her oyundan habersiz damat adayı Burhan'ın hikayesi anlatılıyor. İzmir Aliağa Açıkhava Tiyatrosu'nda yaz süresince birçok oyun izlenebilecek. Bunlardan biri Markopaşa Müzikali. Merhum Nejat Uygur'un uyarladığı Markopaşa Müzikali Süheyl ve Behzat Tiyatrosu'nun oyuncuları tarafından sahneleniyor. Başka bir oyun Nokta Tiyatrosu oyuncularının sahnelediği Komik-i Meşhur Dümbüllü. İsmail Hakkı Dümbüllü ve Hocası Kel Hasan'ı tanıtan bu oyun, Geleneksel Türk Tiyatrosu'nu hatırlatıp saygı duruşunda bulunuyor. Oyunda Sema Aras, Bora Gencer, Abdullah Şahin, Çiğdem Tunç ve Öykü Yiğit rol alıyor.

HALDUN DORMEN SAHNEDE

Tiyatro Kedi'nin Kibarlık Budalası'nın başrolünü Haldun Dormen oynuyor. Moliere'in ölümsüz eseri ‘Kibarlık Budalası', ‘Aliağa'da Ramazan 2015' etkinlikleri kapsamında 14 Temmuz'da tiyatro severlerle buluşacak. 15 Temmuz'da da Selçuk Efes Açıkhava Tiyatrosu'nda sahne alacaklar. Türk tiyatrosunun büyük ustası Haldun Dormen'in yıllar sonra yeniden sahnelere döndüğü Kibarlık Budalası'nın uyarlamasını İpek Kadılar yaptı. Hakan Altıner'in sahneye koyduğu oyunun koreografisi Mikel N. Vidhi'ye ait. Diğer bir oyun ise Ferhan Şensoy'un tek kişilik gösterisi Ferhangi Şeyler. Ferhangi Şeyler 2015 Yaz Turnesi kapsamında 5, 6 ve 7 Ağustos'ta İzmir'deki açık hava tiyatrolarında olacak.

TİYATRO MEDRESESİNDE YAZ ATÖLYELERİ BAŞLADI

İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyünde medrese mimarisiyle inşa edilen ‘Tiyatro Medresesi'nde öğrenciler usta-çırak ilişkisi içinde yetişiyor. Bu yaz atölye çalışmaları 24 Haziran'da başladı ve 11 Eylül'e kadar devam edecek. Seyyar Sahne ekibi yönetmeni Celal Mordeniz ve oyuncu Erdem Şenocak 15-28 Ağustos 2015 tarihleri arasında Hareket, Eylem ve Diyalog atölyesi yapacak.

Medresedeki diğer atölyeler arasında Avcı Toplayıcı Sanatçı, Shakespeare: Çeviride Kaybolanlar, Uluslararası Mıchael Chekhov Atölyesi: Karakterinizi Dinlemek, Mask Oyunculuğu ve Yapımı, Ortak Sahne Metni Yazımı, Hayatım Masal: Hikaye Anlatıcılığı Atölyesi, Temel Oyunculuk Atölyesi var.