Gaziantep'te 2011 yılında açılan Saklı Konak Bakır Eserleri Müzesi, sergilenen eserlerin tarihi özelliklerinden dolayı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Eserler arasında tabaklar, ibrikler, tepsiler, kazanlar, tavalar, kevgirler, dikiş makineleri, hamam takımları, çanlar ve makasların yanı sıra silah bölümünde tüfek, tabanca, kama, kılıç, süngü ve top mermileri bulunuyor.

Müze sahibi Ali Atalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 yıldır bakır eser biriktirdiğini söyledi.

Hobi olarak başladığı bakır eser koleksiyonunu, satın alarak restore ettirdiği on iki odalı konakta sergilediğini belirten Atalar, "Açıldığı günden beri müzeye yeni eserler katarak, koleksiyonumu zenginleştirmeye devam ediyorum. Şu anda bin 400 eser bulunuyor. Bu aynı zamanda sergilenen bakır eserleri açısından Türkiye'nin en büyük koleksiyonudur" dedi.

Sergilenen eserler arasında çok özel nadide parçaların bulunduğunu vurgulayan Atalar, eski bir Mısır valisine ait güğümün bunlardan biri olduğunu ifade etti. 

- "Osmanlı dönemine ait nakış ve örtüler de sergileniyor"

Müzeyi Gaziantep turizmine katkı amacıyla açtığın dile getiren Atalar, özellikle bakırcılık konusunda gizli kalmış bilinmeyen ustaların eserlerini sergileyerek, tarihsel bilgiler verdiklerini ifade etti.

Ziyaretçilerin hem tarihi Osmanlı evini gördüklerini, hem de binlerce bakır eseri yakından inceleme fırsatı bulduklarına işaret eden Atalar, şunları kaydetti:

"Bakır eserlerin yanı sıra müzeye yeni bir bölüm ekledik. Osmanlı dönemine ait nakış ve örtüler de sergileniyor. Bunların içerisinde gümüş tel, altın tel, sırma, Antep işi, iğne işi, delik işi gibi birçok örtü bulunuyor. Bunların çoğunluğu Osmanlı döneminden kalma el işi eserlerdir. Tarihe ve kültüre ilgisi olan herkesi müzemize bekliyoruz."