Avustralya Rusya Kanada Endonezya Toplam kıyı şeridi en uzun olan ülke hangisidir?

Cevap: Kanada

Dünyadaki En Uzun Sahil Şeridi: Kanada Sahil Şeridi

Kanada, Kuzey Amerika’nın en kuzeyinde bulunan ve toplam 3.855.103 km karelik alanı sahip dünyanın en büyük ikinci ülkesidir. Ülkenin Pasifik Okyanusu, Atlantik Okyanusu ve Arktik Okyanusu’na sınırları bulunmaktadır. Manzarası iklimi kadar değişkendir; ılıman ormanlardan dağlara, yanardağlara, kutup bölgelerine ve ova alanlarına kadar uzanır. Buradaki yanardağların çoğu aktif olarak kabul edilir ve ülke depremlere yatkındır. Ülke nüfusu 35.75 milyon civarındadır.

Dünyanın En Uzun Sahil Şeridi

Kanada yalnızca bölgelere göre ikinci en büyük ülke olmasına rağmen, dünyanın en uzun kıyı şeridine sahiptir. Kanada sahil şeridi yaklaşık 202.080 km uzunluğundadır. Bununla birlikte, bazı uzmanlar sahil şeridinin daha kısa veya daha uzun olabileceğini düşünmektedirler.

Bu ülkenin on eyaleti kıyıya sahiptir; Bunların en uzun olduğu yer Newfoundland & Labrador’dadır. Burası toplamda yaklaşık 18.000 km kıyı şeridine sahiptir. En kısa sahil şeridi yalnızca 213 km boyunca uzanan Yukon eyaletinde bulunur. Toplam Kanada nüfusunun sadece 7 milyon kişilik kısmı kıyı bölgelerinde ya da yakınında yaşamaktadır.

Sahil Şeritlerini Ölçme

Doğru bir kıyı şeridi ölçümünün hesaplanması, araştırmacılar için zor olabilir. Bu olay, kıyı şeridi paradoksu olarak bilinir; bu paradoks, düzensiz yer şekilleri nedeniyle sahil şeridinin ölçülmesini zorlaştırır. Başka bir deyişle, kıyı şeridinin uzunluğu, ölçülme biçimine bağlı olarak değişecektir. Düzensiz şekiller ölçülürken, çoğu araştırmacı bir noktadan diğerine düz bir çizgi kullanır. Bu düz çizgi daha uzunsa, kıyı şeridinin belirli fiziksel özelliklerini hesaba katmadığı için nihai ölçüm daha kısa olacaktır. Buna karşılık, düz çizgi ne kadar kısa olursa, son ölçme o kadar uzun olur.

İklim Değişikliğinin Etkileri

Kanada kıyı alanları, özellikle küresel iklim değişikliğinin etkilerine açıktır. Bazı araştırmacılar, bu sahil şeridinin çeşitliliğinin onu tehlikeye soktuğuna inanıyorlar. Okyanus suyunun yükselen seviyeleri, en düşük bölgelerden en yüksek kaya kayalıklarına kadar olan sahillerin her bölgesini etkileyebilir. Ek olarak, küresel iklim değişikliği, Kanada sahil şeridi boyunca deniz buzu üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu buz, batı kıyılarında daha az görülmesine rağmen her alanda bulunur. Kıyı şeridindeki deniz buz miktarı hem nakliye kabiliyetlerini hem de kıyı alanlarındaki değişiklikleri etkiler. Sıcaklıklar kıyı şeridi boyunca arttığı için, deniz buz miktarı azalmaktadır.