İzmirli Türk Halk Müziği sanatçısı Yolcu Bilginç, hem sanatçıların hem de diğervatandaşların mağdur edilmemesi için korsanla mücadele ve telif hakkı konusunda somut adımların atılması konusunda yetkilileri göreve çağırdı. Bilginç, "Türkiye, korsan cenneti olmuş durumda. Türk müziğinin, özellikle de Türk Halk Müziği’nin yok olmaması için bir an önce hukuki yaptırımlar devreye sokulmalı." dedi.

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) üyesi olan Bilginç, yaptığı açıklamada hükümetin hiçbir sanat politikası olmadığını ve günü kurtarmak için gelişigüzel adımlar atıldığını iddia etti. Türk sanat dünyasının geldiği noktadan kurtulması için bütün sanat camiasının bütünleşmesi ve birlik beraberliği kendisine hedef seçmesi gerektiğini söyledi. Özellikle son 10 yıldır her türlü platformda, sanat dünyası ve sanatçıların sıkıntılarını ve çözüm yollarını anlatarak hükümet yetkililerini uyardıklarını belirten Yolcu Bilginç, “Ülkemizde sanata ve sanatçıya dair gerçekleri tüm çıplaklığıyla görmeliyiz. Maalesef AKP hükümetinin iktidarda olduğu 12 yıl boyunca, üç beş sanatçı haricinde tüm sanatçılar üvey evlat muamelesi gördü. Bizler de dahil olmak üzere ülkemizdeki hiçbir sanatçı arkadaşımız, ürettiği şarkı sözü, beste, yorum, aranje gibi yeteneğe dayalı emeğinin karşılığını almadı, alamadı. Gelişigüzel, kargatulumba yapılan düzenlemeler, sanata faydadan çok zarar verdi. Sonucunda da sanat dünyası sahipsiz bırakıldı. Telif Hakları Yasası’nın ülkemizde yeterli yaptırımının olmaması nedeniyle başta sosyal paylaşım siteleri başta olmak üzere internet üzerinden yayın yapan çok sayıda büyük ve uluslararası dev firma, Türkiye’den yayımladığı hiçbir müzik eserine herhangi bir ücret ödemiyor. Özellikle yabancı menşeli firmalar tarafından yapılan bu haksızlık her geçen gün büyürken sanatı ve sanatçıyı korumak en mühim vazifesi olan Kültür Bakanlığı’nın suskunluk ve yaptırımsızlık sarmalına bürünmesi, bizleri çaresiz bırakmaktadır. Hal böyleyken aramızdan çıkan ve dahası Cumhurbaşkanı ile boy boy fotoğraf çekilip arzıendam eden, sözüm ona âkil insan olan, şatafatlı yemek masalarında kameralara poz veren bazı arkadaşlarımızın da ağızlarını açıp iki kelimeyle sorunları dile getirmemesi de bizleri düşündürmektedir, çünkü biz sanatçılar bu arkadaşlarımızı, 'Halkın bu kadar sorununu neden dile getirmiyorlar, halkın haklarını neden savunmuyorlar?' diye eleştirirken meğerse kendi haklarını bile savunmayı akıl edemediklerini gözden kaçırmışız.” şeklinde konuştu.

Sanat dünyasında yaşanan bütün sıkıntıların sebebinin, yıllardır çözüm üretilmemesinin bir birikimi olduğunu söyleyen Bilginç, Anadolu kültürünün en güzel yansıması olan Türk Halk Müziği’nin üvey evlat muamelesi görülmesinin mutlaka terkedilmesi gerektiğini belirtti. Ne yaptığını bilen bütün sanat kurumlarıyla, konservatuvarlarla, TRT sanatçılarıyla omuz omuza vermiş bir hükümete ve meselelerin çözümüne samimi bakan zihniyete ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.