Rusya’da faaliyet gösteren Türk-Rus Kültür Merkezi, Yabancı Edebiyat Kütüphanesi ile ortaklaşa ebru severlere master-klass verdi. Başkent Moskova'daki Yabancı Edebiyat Kütüphanesi’nde Türk ebru ustası Edip Asan'ın katıldığı etkinliğe 100’e sanatsever ve akademisyen hazır bulundu. “Dalgaların Çiçek Açması: Eski Sanat Ebru” başlıklı şölende Asan, katılımcılara sanatın inceliklerini göstererek anlattı. Programı büyük ilgiyle izleyen ebru severler, gösterinin ardından Asan’a ebru sanatıyla ilgili çeşitli sorular yöneltti.

“EBRU BİZ RUSLARI DAHA DA DUYGUSALLAŞTIRIR”

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan akademisyen Svetlana, “Ebru olağanüstü bir sanat. Öğrencilerime mutlaka anlatacağım. 15 yıl önce İstanbul’da 4 gün kaldım. Fakat ebru sanatı ile ilk kez burada tanıştım. Etkiledi beni. Biz Ruslar çok duygusalız. Bunu edebiyatımızda hissetmek mümkün. Ebru ile yakından tanışırsak, kalbimizi daha rahat şekilde açabiliriz, daha da duygusal olabiliriz. Ebru Rus insanını etkiler. Buradaki kalabalık da bunun kanıtı. Bunu organize eden Türk-Rus Kültür Merkezi’ne teşekkür ediyoruz. Bu tür etkinlikler yeni kültür köprülerinin kurulmasında muazzam rol oynuyor. Köprünün bir tuğlası da işte bu etkinlik.” dedi.

RUS EĞİTİM DUAYENİ: BU TÜR YAKINLAŞMA GELECEKTE İKİ ÜLKENİN YARARINA OLACAK

Rusya Eğitim ve Bilim Bakanlığı Sendika Kurumu Başkanı Feliks Pehata ise “Ebru güzel, bizleri büyüledi. Rusya’da ebru severlerin sayısı giderek artıyor. Tebrik ederim! Daha önce bakanlığımızda Türk-Rus Kültür Merkezi ile ebru gösterisini sunmuştuk. Çok yüksek notlar verildi, beğenildi. Genelde Kültür Merkezi, ikili ilişkilerin gelişmesine faydalı katkılar sağlamakta. Burada insani ve kültürel ilişkilerden bahsedebiliriz. Böyle etkinliklere gelen insanlar hem Türk kardeşlerimizi hem de Türk kültürüyle tanışıyor. Dostluklar artıyor. Ben eğitim alanında duayen sayılırım. Bu tür çalışmaların iki ülke adına ne gibi faydalar sağlayacağını şimdiden görüyorum.” şeklinde konuştu.

EBRU ŞOV GÖSTERİSİ DEĞİL, RUSYA’DA SANATIN GERÇEK YÜZÜNÜ TANITACAĞIZ

Ebru ustası Asan da ilk kez Rusya’da ebru sanatıyla ilgili 15 yıl önce teknik çalışmalar başlatıldığını belirterek, “Yaklaşık 2 yıldır Rusya’dayım ve ilgi her geçen gün artıyor. İnsanlar geliyorlar, soruyorlar ve uygulamak istiyorlar. Bu sanatı doğru bir şekilde anlatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bir kere ebru şov falan değil. Bu yanlış algıya karşı sanatın gerçek yüzünü ve felsefesini göstermemiz ve anlatmamız lazım.” dedi.