Rusya'da faaliyet gösteren Türk-Rus Kültür Merkezi (TRKM), bu ülkede yaşayan engelli çocukların gelişimine katkı sağlamak amacıyla kermes düzenledi. Rus ve Türk hanımların hazırladığı yemekler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Rusya’da yaklaşık 30 kadar fiziksel ve zihinsel engelli çocuğa 3 ay boyunca psikologlar eşliğinde Ebru sanatı ile terapi eğitimi verildi. Çocukların aileleri ile birlikte katıldıkları eğitimden olumlu sonuçlar alındı.

Programa destek veren Ebru Sanatçısı Edip Asan, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Ebru sanatının engelli çocuklar üzerinde olumlu etkilerinin bilimsel olarak gözlemlendiğini söyledi. Bu sanatın diğer resim sanatları ile kıyaslandığı zaman terapi olarak artı yönlerinin olduğunu ifade eden Asan, özellikle suyun insanlar üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu vurguladı.

EBRU TERAPİDEN OLUMLU SONUÇ ALINDI

Amaçlarının engelli çocuklara yeni ümit kapıları açmak olduğunu söyleyen Asan, “Şu anda çeşitli bilimsel testler yapılıyor. Psikologlar bütün derslerimize katıldı ve süreci değerlendirdi. Ailelere anket verilecek ve toplanan bütün bilgiler bilimsel makaleye dönüşecek. Sanırım bu sanatla ilgili ilk bilimsel çalışma olacak. Kültür merkezi bunu tamamen ücretsiz olarak yapıyor ve devam ettirecek. Amacımız konuşmanın ötesine geçmek ve bu insanlara farklı bir ümit kapısı açmak. İçlerinde sanatçı olmak isteyenler var, biz bunlara destek vereceğiz.” şeklinde konuştu.

Görme engelli çocukların dahi Ebru yapmaya çalıştığını belirten “Perspektiva” Engelli Çocuklar Rehabilitasyon Merkezi Koordinatörü Yekaterina Vugovskya’da terapi niteliği taşıyan bu derslerin çocuklar üzerinde çok olumlu etkiler bıraktığını ifade etti. Uzun zamandır Türk-Rus Kültür Merkezi ile dostluk içerisinde olduklarını ve burada esen havanın kendilerini çok mutlu ettiğini belirten Vugovskaya, “Burada ev sıcaklığı var. Merkez çalışanları ve gönüllüleri engelli çocuklarımıza çok büyük ilgi ile yaklaşıyor. TRKM’de engelli çocuklar için özel Ebru dersi düzenleme imkânı bulduk. Terapi niteliğini taşıyan bu derslerin çocuklarımızı çok olumlu etkilediğini gördük. Hiç görmeyen bu arkadaşlarımız Ebru yapmaya çalıştı, büyülendiklerini gördük. Umarım bu dersleri devam etme imkânı buluruz.” dedi.

YEMEK BAHANE, MUHABBET ŞAHANE

Aile ve Çocuklara Yardım Sosyal Merkezi Temsilcisi Tatyana Glazkova’da bu tür kermeslerin düzenlenmesinin çok isabetli olduğunu hatırlatarak, “Organizatörleri tebrik etmek istiyorum. Türk ve Rus ailelerin kültürel iletişim açısından burada yapılanlar çok isabetli. Benim eşim Türk. Bugün burada birçok dostumuz var. Buranın sadece yemekleri değil, muhabbeti de çok doyurucu. Türk kültürüne daha fazla yaklaşma imkânını bulmamız beni sevindiriyor. Umarım çocuklarım da bu tür organizasyonlarda daha etkili olabilir. Rusya’da yaşıyoruz, bu tür programlar sayesinde Türkiye’ye daha yakın olabiliyoruz.” dedi.

KERMES GELİRLERİ ENGELLİ ÇOCUKLARA VERİLDİ

Hayatında ilk defa kermese katıldığını belirten Vera Knijina, kermes kültürünün Rusya’da da yaygınlaşması gerektiğini söyledi. Daha önceden de Türk mutfağı ile tanışık olduğunu belirten ziyaretçi, “İnsanların bir araya gelip, güzel bir işe başlıyorlar. Elde edilen gelirler ihtiyacı olan insanlara dağıtılıyor. Bu dayanışma örneği bence Rusya’da da kültür haline gelseydi çok güzel olurdu. Ben bugün çok lezzetli yiyecekler gördüm burada.” değerlendirmesinde bulundu.

Sosyal, kültürel ve siyasi ilişkilerin gelişmesi için bu tür programların devam ettirilmesi gerektiğini ifade eden Yulya Dabaşova, daha önce birçok kez TRKM’yi ziyaret ettiğini ancak kermesten etkilendiğini söyledi. Dabaşova, “Öncelikle bu bir yardım olduğu için çok önemli. Burası Rus-Türk Kültür Merkezi ve iki taraf da bu iş için çalışıyor. Gelecekte iki ülke arasında sosyal, kültürel ve politik ilişkilerin gelişmesi için çok önemli bir etkinlik. Birçok Rus-Türk evliliği var, böyle programlar da özellikle arkadaşlıkların gelişmesine yardımcı oluyor. Benim de eşim Türk’tü, maalesef hayatını kaybetti. Yine de sürekli burayı ziyaret ediyorum arkadaşlarımla görüşmek ve yardımcı olmak için.” şeklinde konuştu.

İLK RESMİNİ SUYUN ÜZERİNE YAPTI

Tamamen görme engelli çocuğu ile programlara katılan Natalya Papova, oğlu Seva ile Ebru sanatına devam etmek istediklerini belirtti. Eğitim sürecinin çok hoşuna gittiğini söyleyen görme engelli Seva, “Suyun üzerinde resim çizmek… Gerçekten ilginç bir şey. İleride de bu sanatla ilgilenmeyi planlıyorum. Ben ilk defa böyle bir sanat gördüm ve çok hoşuma gitti.” diyerek duygularını ifade etti.
Annesi Natalya ise, “Bu eğitimlerde çok olumlu sonuçlar aldık. Oğlum hiç görmüyor, resim çizmenin ne demek olduğunu hiç bilmiyor. Su üzerine parmaklarıyla resim yapmaya çalıştı ve güzel şeyler oldu, açıkçası onun bu kadar beğeneceğini beklemezdim. Her şey harikaydı, çok teşekkürler.” dedi.

“Perspektiva” Engelli Çocuklar Rehabilitasyon Merkezi, Türk Rus Kültür Merkezi Genel Müdürü Cüneyt Güçtekin ve Ebru Sanatçısı Edip Asan’a engelli çocukların gelişimi için yapılan katkıları nedeni ile teşekkür plaketi verdi.