Bu sene 8-18 Mayıs tarihleri arasında Ankaralı sanatseverlerle buluşacak olan 18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali için hazırlıklar tamamlandı. Birçok atölye çalışması, forum ve panele de ev sahipliği yapacak olan festival bu sene “18’in halleri” teması ile izleyici karşısına çıkacak.

Dünya Sinema Yazarları Derneği’nin (FIPRESCİ) jüri gönderdiği tek uluslararası kadın filmleri festivali olma özelliğini koruyan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde bu sene toplam 133 film izleyicisiyle buluşacak. Festival boyunca Pakistan’dan Etiyopya’ya, Kuzey Kıbrıs’tan Yeni Zelanda’ya, Tanzanya’dan Mozambik’e, Almanya’dan, Fransa’ya, Cezayir’den Gürcistan’a, Hindistan’dan Ermenistan’a, Türkiye’den Amerika’ya tam 38 ülkeden, 133 film, 17 bölüm altında sinemaseverlerle buluşacak. Bu sene bir ilke daha imza atarak, festivali, tamamı gençlerden oluşan bir kurulla yürüten Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin genç kurul başkanı Damla Sönmez, on genç sinemacıdan oluşan kurul ile seçkisini tamamladıklarını söyledi.

17 DALDA 133 FİLM GÖSTERİLECEK
Festival bu sene Büyülü Fener Sineması ile Çankaya Belediyesi’ne ait Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde izleyicisiyle buluşuyor. Büyülü Fener Sineması'nda uzun metraj, Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde ise belgesel, kısa film ve canlandırmalar gösterime girecek. 31 uzun, 39 belgesel, 47 kısa ve 16 canlandırma film gösterime girecek. İstanbul Film Festivali’nde Bakur belgeselinin gösteriminin engellenmesinin ardından Uçan Süpürge Film Festivali’nde de kısa film dalında yönetmenler ve jüri çekildi. ’5 Dakikada 18’ Kısa Film Yarışması’ jürisi, yarışmaya başvuran tüm filmleri ‘kazanan’ ilan etti ve görevden çekilme kararı aldı.

Festivalde toplumdaki cinsiyet eşitsizliği de konu edinecek. Tiyatro ve sinema oyuncusu Mert Fırat’ın moderatörlüğünde, “Erkekler soruyor! Biz kadınları nasıl seveceğiz?” forumunu düzenleyecek olan Uçan Süpürge, ayrıca, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Karikatür Sergisi’ni de festival boyunca Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sergileyecek. 35 ülkeden 400 karikatürist, Türkiye’de ilk kez sergilenecek ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ sergisine karikatür gönderdi. Uluslararası Karikatür Kurumları Birliği’nin (FECO) yüksek puan vererek onurlandırdığı etkinlikte, 400 karikatür arasından 100 karikatür sergilenme hakkı kazandı.