CHP Kültür ve Sanat Platformu adına açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, 34. İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde, 'Bakur/Kuzey' adlı belgesel filmin ‘kayıt ve tescil belgesi ile eser işletme belgesi’ almadığı gerekçesiyle gösteriminin engellenmesini protesto eden sinemacıların sansüre karşı verdikleri mücadeleyi desteklediklerini bildirdi.

Ercan Karakaş, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, "Uluslararası bir yarışmada, yabancı filmlerle, yerli filmlerin farklı işleme tabi tutan ve sansür uygulayan anlayış kabul edilemez" diyerek, şu noktalara değindi: "Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in bir maddesi uyarınca festivallerde gösterilecek Türkiye’de üretilen filmlerin kayıt tescil belgesi almış olması zorunluluğunu hatırlatarak, gösterimin iptalinden Festival yönetimini sorumlu tutması iyi niyetten yoksun bir tutumun işaretidir. Yapılması gereken, tüm uygar ülkelerde olduğu gibi, Festivalleri tümüyle denetimden muaf tutmaktır. Ticari bir gösterim olmayan film festivalleri için ‘Eser işletme belgesi’ istemek sansürcü anlayışı farklı bir kılıf içinde aynen sürdürmektir."

'SONUNA KADAR YANINIZDAYIZ'

CHP olarak, filmlerin ve diğer sanat eserlerinin yasaklanmasına tümden karşı olduklarını belirten Karakaş, "Yalnızca festivallerden değil, tüm gösterimlerden sansürün ortadan kaldırılması ve denetimin yalnızca çocukların ruh sağlığını korumak amaçlı bir yaş kısıtlaması ile sınırlı kalması gerektiğine inanıyoruz. Bu uygulamanın da, özerk bir Sinema Kurumu’na bağlı kurullar eliyle yapılmasını savunuyoruz." dedi.

Karakaş, sinemaya ciddi bir darbe vuran bu uygulamanın ortadan kaldırılması için mücadele veren ve etkin bir mesleki dayanışma gösteren tüm sinema emekçilerini ve sinema örgütlerini kutladı, sonuna kadar yanlarında olacaklarını vurguladı.