UNESCO Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nin 475.'si, temsili macun karma töreniyle başladı. Tören dolayısıyla vilayet binası önünden Sultan Parkı Bimarhanesi önüne kadar kortej yürüyüşü yapıldı. Mehter takımı eşliğindeki kortejde temsili Hafsa Sultan ve nedimeleriyle Manisa'da yetişmiş temsili Osmanlı şehzadeleri, Vali Erdoğan Bektaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ekrem Aslan, Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, ilçe kaymakamları, daire müdürleri ve siyasi parti temsilcileri yer aldı. Yürüyüş sırasında yolun sağ ve solunda bulunan kalabalık, alkışlarla kutlamalara eşlik etti.

Ulupark güzergahından devam eden kortej, bimarhaneye kadar mehter marşı eşliğinde yürüdü. Buraya mehter takımı eşliğinde giren protokol üyelerinin yerini almasının ardından okunan mesir ilahisiyle macun karma törenine manevi bir anlam yüklendi. Burada ilk konuşmayı, Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Tanık yaptı. Geçmişten günümüze mesire emeği geçenlere şükranlarını sunan Tanık, “Bugün 475. defa mesiri karıyoruz. 21 Nisan’da başlayıp 26 Nisan’da saçım töreniyle tamamlanacak olan festivalin bir bayram havası içinde, sevgi ve kardeşlik havası içinde geçmesini temenni ediyorum. Hayırlısı olmasını diliyorum." dedi.

'HER ŞEY BİRLİKTE GÜZEL'

Başkan Ergün ise, “Bugün Manisa için gerçekten çok anlamlı bir gün. 475 yıllık geleneksel ve uluslararası hale gelmiş festivali, Nevruz gününde kutlamanın çabası içindeyiz. Her şey birlikte güzel. İnşallah Manisa için, ülkemiz için, vatanımız için bu birlikteliğimizin bozulmamasını ben de diliyorum. Manisa’nın bereketli topraklarından 41 çeşit baharatla harmanlanarak Hafsa Sultan’a şifa olan mesir macununu, çok şükür bugün dualarla karıyoruz. Ne mutlu bize ki biz Manisalılar, Türk tarihinin 475 yıllık en eski geleneklerinden biri olan mesir macununun vatanında yaşama onuruna eriştik. Bu onuru bizden önceki değerli büyüklerimizden devralarak gelecek kuşaklara aktarmak için de emek veriyoruz. Öncelikle tabiatın canlandığı, baharın uyanışa geçtiği bu Nevruz Bayramı'nda mesir macununun hayırlara vesile olmasını diliyorum. 21-26 Nisan tarihleri arasında dolu dolu kutlayacağımız festivalimizin açılışını bu güzel etkinlikle yapmış oluyoruz. Çağ açıp çağ kapatan şehzadelerin yetiştiği, birçok kültür ve medeniyete evsahipliği yapmış Manisamız'ın tanıtımı açısından oldukça önem verdiğimiz bu güzide festivalimize katkı sağlayan, emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de üzerimize düşeni fazlasıyla yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Manisamız'ın dünyaya tanıtımı açısından oldukça önemli olan Mesir Macunu Festivalimiz'in başlangıcı mesir karma törenimizin hayırlara vesile olmasını diliyor, festivali geçmişten günümüze aktaran büyüklerimizi, bu festivalimizin ortaya çıkmasına vesile olan ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyorum. Huzur içerisinde yatsınlar.” şeklinde konuştu.

Vali Bektaş da konuşmasında şunları söyledi: “Bugün Manisa’da hep beraberiz, biraradayız. 475 yıllık geleneği yeniden yaşamaya çalışıyoruz. Anadolu’da biz milletimiz olarak, Orta Asya’dan gelerek burayı yurt tuttuk. Burada kültürümüzü, geleneklerimizi, bütün değerlerimizi var ettik, bu topraklara benimsettik. Anadolu coğrafysaında her ilde birbirinden farklı etkinlikler, kültürler var. Bunlar bizim milletimizin kültürel zenginliğini, mana zenginliğini ifade eden, bir şekilde damgasını yaşadığı topraklara vurma becerisini gösteren özellikler. Mesir macunu, bu toprakların ürünlerinden şekillenmiş ve bir öyküye, hikayeye kavuşarak 475 yıldır burada, bir kültürel çeşitlilik olarak varlığını devam ettiriyor. Biz de bunu yeni nesillere aktarma çabasındayız. Bayramınız kutlu olsun.”

Konuşmaların ardından İl Müftüsü Sinan Cihan’ın okuduğu duayla protokol üyeleri tarafından temsili mesir macunu karma töreni yapıldı.

41 ÇEŞİT BAHARAT

475 yıldır içeriği bozulmadan hazırlanan mesir macununun içinde şu baharatlar bulunuyor: Tarçın, karabiber, yeni bahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarçın çiçeği, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarı halile, vanilya, darülfülfül, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşembe, safran, iksir, kimyon, galanga, çam sakızı, mirsafi, meyan balı, şamlı şaşlı, limon kabuğu, kremtartar, zağfiran, udülkahır, çöpçini, eskir, tiryak, ravend, limon tuzu, tekemercini tohumu, günbalı.

SAÇIM TÖRENİ 26 NİSAN’DA

Merkez Efendi tarafından 475 yıl önce 41 çeşit baharatın karışımıyla yapılan ve Yavuz Sultan Selim'in eşi Hafsa Sultan'ın hastalığına şifa olan mesir macunu, 26 Nisan 2015 günü Sultan Camisi’nin kubbe ve minarelerinden halka saçılacak.