UNESCO Dünya Kültür Mİrası Listesi'ne giren Hanlar Bölgesi'nde bulunan Bursa Tarihi Kapalı Çarşı, çatıdan zemine kadar tüm yönleriyle yenilenerek hizmete açıldı.

Bando eşliğinde İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, Tarihi Kapalı Çarşı’nın tanıtım filmi de gösterildi. Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın tarihi güzellikleriyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdiğini hatırlattı. Başkan Altepe, şunları kaydetti: "Bursa’nın kalbinde, kentin en önemli merkezlerinden biri olan Kapalı Çarşı’da uzun yıllardır beklenen çalışmaları tamamlayıp hedefimize ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Uzun yılların birikimi olan ve çok kez pürüzlerle engellenen bu çalışmayı tamamlayıp açmak bize nasip oldu. Böyle bir eseri, özgün ve özellikli haliyle yeniden Bursa’ya kazandırmak ve tekrar canlandırmak büyük bir onurdur. Bursa, tarihi değerleriyle örnek olan bir şehir. Yüzyıllarca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, Osmanlı’nın başkenti Bursa’nın nabzı, her zaman olduğu gibi çarşıda atacak."

TEPEDEN TIRANĞA ÇARŞININ HERŞEYİ YENİLENDİ

Kapalı Çarşı Cephe Sağlıklaştırma ve Çatı Örtüsü Uygulaması Projesi, Reyhan-Kayhan ve Hanlar Bölgesi Koruma Amaçlı İmar Planı dahilinde uygulandı. Geleneksel ticaret alanı olarak tanımlanan bölgede yer alan Kapalı Çarşı’da cephe sağlıklaştıma ve çatı örtüsü imalatı gerçekleştirildi. İmalatlar, Bursa Kültür Vakıflarını Koruma Bölge Kurulu’nda onaylanmış projeler doğrultusunda hayata geçirildi. Özel mülkiyete ait binaların cepheleri hazırlanan projeye göre çatı örtüyle kaplandı. 110 adet dükkanın cephesine mekanik traverten kaplama yapıldı. Çalışmalar iki yılda tamamlanarak Kapalı Çarşı özgün kimliğiyle hizmete açıldı.

GEÇMİŞİ OSMANLI'NIN BURSA'NIN FETHİNE DAYANIYOR

Bursa fethedildikten sonra kale dışına çıkan yerleşimiyle genişlemeye başladı. İpekyolu ve Baharat yollarının kesişme noktasında bulunan Bursa’ya Osmanlı tarafından hanlar, hamamlar yapıldı ve zamanla Tahtakale altında bir ‘Uzun Çarşı’ aksı oluştu. Kapalı Çarşı, yüzyıllar boyunca yangınlar, depremler geçirdi, yandı-yıkıldı, yeniden yapıldı. Orhan Gazi zamanında hanların araları çatı ile kapatılarak kapalı çarşılar meydana getirilmeye başlandı ve Kapalı Çarşı’nın ilk hali de bu şekilde oluştu. Daha sonraki yıllarda sahaflar, aktarlar, İvaz Paşa, gelincik, sipahiler, Karacabey (yorgancılar, sandıkçılar) Eski Bakırcılar çarşıları eklenerek kapalı çarşıyı oluşturdu.

1958 yılında tamamen yanan Kapalı Çarşı yeniden inşa edildi. Kapalı Çarşı ilk halinde olduğu gibi tek katlı olarak değil alttan zemin kat, sokak seviyesinde ve yolların iki tarafında dükkanlar ve dükkanların üst katları olarak inşa edildi. Çarşının üstü de modern bir şekilde kapatıldı. 1855 depremde yıkıldıktan sonra üstü açık kalan İvaz Paşa ve Eski Bakırcılar çarşıları da 1960 yılında restore edilerek üstleri kapatıldı. Kapalı Çarşı; Emir Han, Koza Han, Geyve Han gibi hanların aralarının zaman içinde çatı ile kapatılmasıyla oluşturuldu. Daha sonra sahaflar, aktarlar, yorgancılar, sandıkçılar, kuyumcular, kavukçular, iplikçiler, sipahiler ve bakırcıların ilave edilmesiyle genişletildi. Geçmişte alışveriş ve ticaretin nabzının attığı yer olan Kapalı Çarşı, bugün de Bursa’nın ticaret ve alışveriş hayatı başta olmak üzere tarihi, sosyal ve kültürel hayatın vitrini olma özelliğini sürdürüyor.