Türk tiyatrosunun ve edebiyatının usta kalemlerinden Haldun Taner’in 1965 yılında yazdığı, o günden bu güne defalarca sahneye aktarılan ve klasikleşen oyunu “Vatan Kurtaran Şaban”, Dünya Tiyatrolar Günü’nde Yenimahalle seyircisi için perdelerini açtı.

Gecede aynı zamanda Türk edebiyatına, basınına ve tiyatrosuna büyük katkılar ve yenilikler sunan Haldun Taner’in 100’üncü yaş günü de kutlandı.
Usta isim anısına, Kabare Dev Aynası Tiyatrosu tarafından Dört Mevsim Tiyatro Salonu’nda sahnelenen oyuna, tiyatro severlerin ilgisi yoğun oldu. Yenimahalle Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Kartal’ın da izlediği, kabare tiyatroyu Türkiye’ye sevdiren oyun, seyircisinden tam not aldı.

HİCİVLİ GÜLDÜRÜ
Ali Erdoğan’ın başrolünü oynayıp, yönettiği güldürü sanatının doruğu sayılan oyunda, kadastro memuru iken kültür müsteşarlığına atanan Şaban Efendi'nin kültür alanındaki komik ve çarpık uygulamaları, hicivli bir dille izleyiciye aktarıldı.

Şaban Efendi’nin bilgi sahibi olmadığı bu alanda tiyatro, sinema, resim, heykel, opera ve baleye yön vermek için yaptığı çarpık uygulamalar, salonu dolduranları kahkahalara boğarken, Türkiye’nin yıllar geçmesine rağmen değişmeyen kültür-sanat karnesi de gözler önüne serildi.

Performanslarıyla büyük beğeni toplayan ve uzun süre alkış alan oyuncular, Yenimahalle seyircisinin ilgisinden oldukça memnun kaldı. Usta tiyatrocu Ali Erdoğan, Dünya Tiyatrolar Günü’nde Haldun Taner’i unutmadığı için Yenimahalle Belediyesi’ne teşekkür etti.

Oyuncuları tek tek tebrik eden Başkan Vekili Kartal ise “Haldun Taner, cumhuriyet devriminin yetiştirdiği ender yazarlardan biriydi. Daha nice yüz yıllar bizimle yaşayacak” diyerek Dünya Tiyatrolar Günü’nü kutladı.