Vincent Van Gogh 1984 de kardeşine yazdığı bir mektupta hangi mevsimdeki yalın ve güzel görünüşlü güneşl resme dökebilmenin kolay olmadığını söylemiştir

'Tez çürütecek' Van Gogh mektubu!

Hayattayken değer görmediği ve resimlerinin satılmadığı iddia edilen ressam Vincent Van Gogh'un kardeşinin mektubu ortaya çıktı. Mektup, ressamın yaşarken de değer gördüğünün bir kanıtı olabilir.

28 Ağu 2018 (Son Güncelleme 10:32)

DUVAR – Ünlü Hollandalı ressam Vincent Van Gogh’un yaşadığı yıllarda değerinin bilinmediği yaygın bir iddiadır. Genelde bu iddia, resimlerinin satmamış olmasıyla da temellendirilir. Ancak  Van Gogh’un erkek kardeşi Theo’ya ait olduğu belirtilen ve yeni keşfedilen bir mektup, bu tezi çürütmeye aday oldu.

İngiliz Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, Martin Bailey isimli yazar ve küratörün bulduğu mektup, Van Gogh’un ölümünden kısa süre önce parlamaya başladığına işaret ediyor. Mektup, Theo Van Gogh, erkek kardeşi Vincent’ın, kulağını kestikten sonra ve Fransa’daki Saint-Paul-de-Mausole isimli akıl hastanesinde olduğu dönemde yazılmış. Bundan yaklaşık 4 ay sonra Temmuz 1890’da da, ünlü ressam hayatını kaybetmiş.

Theo Van Gogh, erkek kardeşine, onun resimlerinin de bulunduğu kapalı sergiyi ziyaret ettiğini ve serginin onur konuğunun da dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Sadi Carnot olduğunu yazıyor. Mektupta Sadi Carnot’nun Van Gogh’un eserlerinden de hayranlıkla bahsettiği ifade ediliyor. Ayrıca Theo, Paris’teki, ‘Salon des Independent’ın düzenlediği kapalı sergide, kardeşi Van Gogh’a ait 10 eserin, galerinin duvarlarına görünür ve geniş bir şekilde yerleştirildiğini vurguluyor.

‘VAN GOGH KISA SÜREDE DAHİ OLARAK GÖRÜLECEKTİ’ 

Van Gogh hakkındaki son kitabı üzerinde çalışan Martin Bailey, yıllar sonra dönemin basın arşivinde Carnot’nun bu sergide yaklaşık 1 saat geçirdiği bilgisine de ulaşmış. Kısa bir süre önce Van Gogh Müzesi’nin arşivine katılan mektupta, Theo’nun erkek kardeşi Vincent Van Gogh’a Carnot’nun ziyaretinden üstünkörü bahsettiğini, o yüzden bu olayın araştırmacıların dikkatinden kaçmış olabileceğini söylüyor. Bailey ayrıca, o dönem Van Gogh’un bir resim bile satamadığından hareketle ressamın tanınmadığına ilişkin efsaneler dolaştığını söylüyor, “Uzun süredir Van Gogh’un yok sayıldığı yönündeki efsanelere şüpheyle bakıyordum” diyor. Yazar ve küratör, dönemin Cumhurbaşkanı’nın ziyaretinin ünlü ressamın tanınmaya başladığını gösterdiğine dikkat çekiyor. Bailey sözlerine şöyle devam ediyor, “Hayatı 37 yaşında böyle trajik bir şekilde sonlanmasaydı gelişmeye devam edecek, kısa sürede de bir dahi olarak görülmeye başlanacaktı. Van Gogh’la ilgili efsanelerden biraz uzaklaşıp, ressamın hayatına taze bir gözle bakmalıyız.” (BBC Türkçe)

Unutulmaz Vincent Van Gogh Sözleri, Dünyaca Ünlü Van Gogh Tabloları

Dünyaca ünlü Hollandalı ressam Van Gogh'un en güzel tablolarını, unutulmaz sözlerini siz değerli okurlarımız için derledik. Van Gogh'u yakından tanıyarak, O'na ait tabloları yakından tanımaya ne dersiniz;

Haber güncelleme tarihi 06.02.2018 14:21

Dünyaca ünlü ressamlar arasında yer alan Hollandalı Van Gogh'a ait en güzel tabloları, Unutulmaz Van Gogh sözlerini siz değerli okurlarımız için bir araya getirdik. Keyifle okuyacağınızı düşündüğümüz bu yazı dizisini, Facebook, Twitter gibi sosyal hesaplarınızda arkadaşlarınız ile paylaşabilirsiniz. İşte, en ünlü Van Gogh tabloları, akıllara kazınan Van Gogh sözleri;

Vincent Van Gogh Kimdir ?

Dünyaca ünlü Van Gogh'un hakkında kısaca bilgi; Van Gogh özgeçmişini sizlerle kısa bir şekilde paylaşacağız.

Vincent Van Gogh, ( D. 30 Mart 1853- Ö. 29 Temmuz 1890) Hollandalı ard izlenimci ressamdır. 37 yıllık ömrünün sadece 10 yılını resim yaparak geçiren Van Gogh, büyük başarılara imza atmış, dünyanın sayılı ressamları arasına adını yazmayı başarmıştır. Özellikle ömrünün son iki yılında yaptığı Yıldızlı Geceler, Yatak Odası ve Ayçiçekleri tablolarıyla ölümsüzlüğü yakalamıştır.

Van Gogh gençliğimi sanat simsarlığı firmasında geçirmiş, kısa bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra Belçika’ya fakir bir madenci kasabasında misyoner olmuştur. Resim kariyerine 1880 yılından sonra başlamıştır. İlk zamanlar kasvetli renkler üzerine çalışan Van Gogh, Paris’te izlenimcilik ve yeni izlenimcilik akımlarından etkilenerek canlı renkler üzerinde çalışmalara başlamıştır. Güney Fransa’da geçirdiği dönem içerisinde kendine özgü resim tarzı geliştirmiştir.

Vang Gogh, ömrünün son on yılı boyunca yaklaşık 900 suluboya, yağlıboya resmi ve 1100 karakalem çalışması ortaya koymuştur, en meşhur eserlerini ise ömrünün son iki yılında vermiştir. 1888’de Paul Gauguin ile arkadaşlığının bozulması sonrasında, büyük bir çöküntüye sürüklenen Van Gogh, sol kulağının bir kısmını kesmiş; giderek daha da ruh hali bozulan ünlü ressam intihar etmiştir. Bazı tarihçiler, araştırmacılar ise Guardian’ın tartışma sırasında ünlü ressamın kulağını kestiğini iddia ederler.

Dünyaca Ünlü Van Gogh Tabloları

Hollandalı Ressam Vincent Van Gogh'a ait bir birinden değerli tabloları sizlerle buluşturuyoruz. Van Gogh'a ait bu tablolar hakkında detaylı bilgiye sahip olacaksınız. İşte, Van Gogh'u unutulmaz yapan, ömrünün son iki yılında çizdiği bazı taboları;

Arles’daki Yatak Odası (Bedroom İn Arles), 1888

Van Gogh yatak odasını üç farklı şekilde resmini çizdi. Van Gogh denilince akla gelen resimlerden biridir. Muhteşem renklerle birlikte derin bir sessizliği resmediyor. Şu anda Amsterdam Müzesinde bulunan resim, Ekim 1988 yılında yapıldı, Van Gogh hastanedeyken meydana gelen sel felaketinden sonra hasar görmüştür.

Yıldızlı Gece ( The Starry Night), 1889

Yıldızlı Gece Van Gogh’un en ünlü tablosudur. Üzerinde tartışmaların yaratıldığı bu resim, Van Gogh’un akıl hastanesinde yatarken, akıl sağlığının çok yerinde olmadığı bir zamanda yapıldı. Bazı eleştirmenlere göre bu resim ünlü ressamın cam kenarında güneşin doğuşunu izlediği ve bundan çok etkilendiği için kaleme aldığını; bazı görüşlere göre ise bu resmin gerçeklikle bir ilgisi olmadığını, sadece hayal ürünü olduğunu söyler.

Bir görüşe göre o gece Ay ve Venüs’ün görünmesini, kardeşine yazdığı mektubu göz önüne alınarak, yapılan araştırmalar sonucu Mayıs 1889’da 04.40’ta gökyüzünün bu hali aldığı belirtilmiş, Van Gogh’un bu tabloyu güneşin doğuşundan yola çıkarak yaptığı öne sürülmüştür.

İlk Yıldızlı Tablosu: Ren Nehrinde Yıldızlı Bir Gece 1888;

Ayçiçekleri ( SunFlowers ), 1888

Gauguin’in kendisini ziyarete geleceğini öğrenen Van Gogh, onu etkilemek için ayçiçeği resimleri yapmaya karar verir. Ayçiçeği çizimleri Guaguin tarafından oldukça beğenilir. Ancak aralarında geçen bir tartışma sonucu Van Gogh, sinir krizi geçirerek kulağını kesmesi ve akabinde akıl hastanesine kaldırmasıyla son bulacaktır.

Sargılı Kulaklı Otoportre ( Self Portrait with Bandaged Ear, 1880

Van Gogh ile Gauguin arasında yaşanılan tartışma sonucu, Van Gogh’un kulağını kesip bir fahişeye hediye etmesiyle sonuçlanan olaydan iki hafta sonra yapılmış bir resimdir. Van Gogh bu resimle yaşadıklarını ve yeni şeklini bizlere göstermiştir. Hastaneden çıktıktan sonra, iyi olduğunu ve kendini bizlere ispat edebildiğini resminde gösteriyor. Bu resimle birlikte doktorlara iyi olduğunu ispat ediyor.