Türk edebiyatının önemli isimlerinden şair, yazar, siyasetçi ve diplomat Yahya Kemal Beyatlı, İzmir’de düzenlenen, "Yahya Kemal Beyatlı ve Şiirlerindeki Manevi İzler" adlı programla anıldı. Ege Balkan Sosyal İktisadi ve Akademik İşbirliği Derneği (EBSİAD)'nin, Altındağ Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlediği geceye, çok sayıda vatandaşla birlikte BBP İzmir İl Başkanı İsmail Gider de katıldı.

Açılış konuşmasını, EBSİAD Başkanı Burhan Güneş yaptı. Daha sonra söz alan Arnavutluk Özel Bedir Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Dr. Adem Balaban, Yahya Kemal’in hayatı ve şiirlerini aktardı. Beyatlı’yı tanıtmaya çalışacağını söyleyen Dr. Balaban, “Yahya Kemal Beyatlı’yı, birçoğumuz şiirlerinden tanırız. Sessiz Gemi şiirinden, Ezan–ı Muhammedî şiirinden, Süleymaniye’de Bayram Sabahı şiirinden tanırız. Yahya Kemal'in çok derin, çok yönlü bir insan olması hasebiyle 'Manevi İzler, Manevi Yönler' konulu bir sunum yapmaya çalışacağız.” dedi.

ÜSKÜPLÜ YAHYA KEMAL

Yahya Kemal’in 1884’te Üsküp’te dünyaya geldiğini aktaran Balaban, “Yahya Kemal 1900’lü yıllarda yaşamış, 1958’de vefat etmiş olsa da eserleriyle halâ capcanlı, halâ içimizde ve bize canlı bir şekilde yansıtması, koskoca Türk, Osmanlı tarihini destanlarla bize tanıtmasıyla da geçmişi günümüze getirmiş bulunuyor.” dedi. Makedonya’da açılan Türk kolejlerine "Yahya Kemal Kolejleri" adının verildiğini hatırlatan Adem Balaban, “Yahya Kemal’i şöyle tasvir edebiliriz, bir ezan, bir şair, bir şiir. Ezan şairi. Bir öğle ezanı vakti dünyaya gelmiş. Yine ismi, kulağına ezanla okunarak verilmiş. Ezanlı semtlerde büyümüş. Ezansız semtlerde maalesef gençliğini geçirmiş. Sonra tekrar ezanlı semtlere dönmüş ve ezanlı semtleri tanımaya çalışmış. Arkasından ezana hasretini yine bir ezan şiiriyle, Ezan–ı Muhammedî şiiriyle bizlere ve bizden sonraki nesillere öğretmeye çalışmış.” diye konuştu. Dr. Balaban, Yahya Kemal’in şiirlerinden örnekler de verdi. Yahya Kemal’in kendi sesinden şiirlerin de dinletildiği gecede, usta şairin hayatı ve beslendiği manevi dinamiklere dikkat çekildi.