Çankaya Belediyesi’nce Yaşamkent’te yaptırılan anıtparka yerleştirilecek heykelin tasarımını tamamlayan sanatçı Metin Yurdanur, Yaşar Kemal’in dizelerinden yola çıkarak ‘O Güzel Atlar’a yeniden can verdi.

Çankaya Belediyesi’nce Yaşamkent sakinlerinin talepleri doğrultusunda projelendirilen ve Türk Edebiyatı’nın Unutulmaz Çınarı Yaşar Kemal’in adı verilen 16 bin 440 metrekarelik parkta yapım çalışmaları devam ederken, Metin Yurdanur Heykel Atölyesi’nde de çalışmalara hız verildi.

Çankaya Belediyesi’nin Çayyolu Yaşamkent’te usta edebiyatçının adına yaraşır bir anıtpark yapımına başladığını dile getiren Heykeltraş Metin Yurdanur, heykel önerisinin Belediye Başkanı Alper Taşdelen’den geldiğini söyledi. Yurdanur, “Çankaya Belediyesi’nce Ankara halkına, Türkiye halkına armağan edilen bu heykelin bir sembol olması gerektiğini düşündüm ve tasarıma başladım. Yaşar Kemal destansı üslubuyla okuyanı etkisi altına alan ‘Demirciler Çarşısı Cinayeti’ romanında ne güzel söylemiş: ‘O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler, demirin tuncuna insanın piçine kaldık.’ Ben de anıtın formunu bu cümleden esinlenerek kurguladım.” şeklinde konuştu.

“ATLAR BÜYÜK USTA İLE BULUŞACAK…”

Çalışma yöntemi olarak ellerini kullandığını anımsatan Yurdanur, “Heykelde kendi irademin yansıması olarak ellerimin izini bırakırım. Yaşar Kemal Anıtı’nda da çeşitli formlarda bunu görmek mümkün olacak. Sözünü ettiği o güzel atları, kayalara çarpan denizin dalgalarını ve sonsuzluğa giden o güzel insanları büyük usta ile bir araya getireceğim” dedi.

Tamamlandığında 1 metrelik bir kaide üzerinde 4 metre uzunluğunda 3,5 metre yüksekliğinde olacak anıtın bir saygı çalışması niteliği taşıdığını belirten Yurdanur, “Bu anıt, kültür ve sanatın başkenti olan Çankaya’dan tüm Türkiye’ye güzel bir armağan olacak. Tıpkı daha önce Çankaya Belediyesi’nce yaptırılan Madenci, İnsan Hakları ve Berfo Ana anıtları gibi.” ifadelerini kullandı.