Yazar Elif Şafak, Brüksel Güzel Sanatlar Sarayı'nda (BOZAR) Mimar Sinan hakkında yazmış olduğu İngilizce kitabı ‘The Architect's Apprentice’ hakkında bir söyleşi düzenledi. Şafak, Mimar Sinan’ın günümüz İstanbul’unu eğer görüp yaşasaydı, ağlayacağını söyledi.

Brüksel Güzel Sanatlar Sarayı’nda şubat ayından itibaren sergilenen “Rönesans Sanatında Osmanlı’’ sergisi kapsamında davet edilen Elif Şafak, son kitabı hakkında bir söyleşi verdi. Gazeteci Tine Danckaers’ın sorularını cevaplayan Şafak, Türkiye hakkında çeşitli açıklamalarda bulundu. “Eğer Mimar Sinan günümüz İstanbul’unda yaşayıp şehri görseydi, ağlardı” diye konuşan Şafak, Mimar Sinan’ın tarihte büyük hayallerle İstanbul için yaptıklarının şu anki İstanbul ile bağdaşmadığını aktardı. Mimar Sinan’ın mimarlığın yanında çok iyi bir şehir planlamacısı olduğunu da hatırlatan Şafak, “Günümüzde sadece inşaat ve beton üzerine kurulu bir şehir var. Mimar Sinan gibi bir şehir planlayıcısı yok.” ifadelerini kullandı.

Gazeteci Danckaers, Türkiye’de başlayan Gezi protestoları sonrasında ülkede nasıl bir yankı bulduğunu sordu. Elif Şafak, Gezi protestosunun İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde bir dönüm noktası olduğunu aktardı. Toplumun ciddi anlamda kutuplaştığını söyleyen Şafak, Türkiye tarihinde buna benzer şeyler olduğunu; ancak hiçbir zaman bu kadar kutuplaşmadığını bildirdi. “Türkiye tarihinde de farklı topluluklar hep kutuplaşmıştı; fakat şu anki durum geçmişe göre daha çok kutuplaşmış vaziyette” diye konuşan Şafak, kendisini endişelendiren iki konu olduğunu söyledi. Şafak, “İnsanlar savunduğu meselelerden dolayı toplum içerisinde düşman olarak görülmeye başlanabiliyor. Diğer taraftan ise eğer Ak Parti tarafını tutuyorsan bütün çevren Ak Partili oluyor. Eğer AK Parti düşmanı oluyorsan, bu sefer bütün çevren AK Parti düşmanı oluyor. Bu ülkenin demokrasisi için kaygı verici ve son derece sağlıksız.” diye konuştu.

Danckaers, “Türkiye yanlış bir yolda mı?” ve “Nereye doğru gidiyor?” sorusuna Şafak, Türkiye’yi anlamanın ve yorum yapmanın zor olduğunu söyledi. Şafak, “Biz Türkler bile Türkiye’yi bazen anlayamıyoruz. Türkiye’de her şey bir anda olabiliyor. Fakat altını çizmek istediğim önemli bir nokta var. Türkiye’de çok dinamik bir toplum var. Türkiye’deki gençlere ve kadınlara baktığımda bir umut görüyorum.” dedi.

Türkiye’de mizahın ve espri anlayışının kaybolduğunu söyleyen Şafak, çoğu karikatüristlerin yaptıkları mizahlardan dolayı hapishanede olduğunu hatırlattı.