TRT'nin çekimlerine başladığı 'Yedi Güzel Adam / Kara Lise' dizisi edebiyatımızın Yedi Güzel Adam'ını yeniden gündeme getirdi. Cahit Zarifoğlu'nun 'Bu insanlar dev midir / yatak görmemiş gövde midir' mısralarıyla başlayan ünlü şiiri, nice edebiyatçının yetiştiği Maraş'ın Taş Mektep'inde vücut bulan bir dostluğu ve başlayan yol arkadaşlığını anlatıyordu. Edebiyatımıza damga vuran Yedi Güzel Adam'ın kim olduğunu açık açık yazmamıştır Zarifoğlu. Fakat kendisinden başka Mehmet Akif İnan, Erdem Beyazıt, Rasim Özdenören, Alaaddin Özdenören neredeyse herkesin üstünde anlaşmaya vardığı isimler. Diğer iki ismi ise kimi Hasan Seyithanoğlu ve Ersin Nazif Gürdoğan olarak sayar kimi Nuri Pakdil'i ekler, kimileri de Sezai Karakoç'u telaffuz eder. TRT'nin Yedi Güzel Adamı ise Erdem Beyazıt, Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Ali Kutlay, Akif İnan ve Alaaddin Özdenören'den oluşuyor. Yedi Güzel Adam'dan hayatta olan isimlerden Rasim Özdenören ise isimleri Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Alaaddin Özdenören ve Akif İnan olarak sayıyor.

KURGU DAHA ÖNDE

Özdenören, Ali Kutlay'ın bir süre sonra yazmayı bıraktığını bu nedenle çok da Yedi Güzel Adam'dan biri olarak sayılamayacağını ifade ediyor.

Dizinin senaryosunu okuduğunu söyleyen Özdenören, 'Bazı itirazlarım oldu fakat dikkate alındı mı bilmiyorum. Erdem Bayazıt ve Cahit Zarifoğlu'nun ilgi duyduğu Mutlu adında bir kız vardı. Fakat iki dönem sonra babasının memuriyeti nedeniyle ayrıldılar. Bir daha da haber almadık. Fakat bu dizinin esas olayı olarak verilmiş ve dizi boyunca sürüyor' diyor. Rasim Özdenören, kendilerinin okudukları lisenin de Kara Lise olmadığını, zaten Kara Lise'nin adının da siyaha boyanan bir duvardan değil 17. Yüzyıl'da Maraş'ın yarısını yerle bir eden bir deprem sonrası kalan yıkıntılara verilen Kara Maraş adından geldiğini anlatıyor.

Bir şairin gözünden

Yedi Güzel Adam'ın hayatını konu alan dizinin çekimleri Kahramanmaraş'ta yapılıyor. Yapımcılığını Pusula Film'in üstlendiği dizinin yönetmeni Levent Demirkale. Senaryosunu Şilan Avcı'nın yazdığı dizi aslında zor bir işe soyundu. Edebiyat camiasının gönlünde yer eden bu isimlerin beyaz ekrana nasıl yansıtılacağı merak konusu. Dizide olaylar Erdem Beyazıt'ın gözünden yansıtılıyor.