Down sendromlu bir çocuk ile köylerinden ayrılıp İstanbul’a gelen ailesinin trajik hikayesini anlatan; ‘Yeni Dünya’ adlı filmin özel gösterimi Adana Optimum Outlet Alışveriş ve Eğlence Merkezi’ndeki Avşar Sineması'nda yapıldı.

Adana'da yaşayan down sendromlu gençler, kendileri için çekilen filmin galasına katıldı. Gerçek bir film yaptıklarının altını çizen filmin başrol oyuncusu Erkan Petekkaya, “Gişeye oynamadık.” dedi. Yönetmen Caner Erzincan da filmi gösterecek salon bulamadıkları için ‘Yeni Dünya’yı tepkilerini dile getirmek amacıyla sinemalardan çekme kararı aldıklarını açıkladı.

Down sendromlu gençler, sorun ve sıkıntılarını dile getirip, bu konuda bir toplumsal farkındalık oluşturma çabasıyla çekilen; ‘Yeni Dünya’ adlı filme sahip çıktı. Filmin Adana’daki özel gösterimine katılan down sendromlular yönetmen Caner Erzinan ve başrol oyuncusu Erkan Petekkaya'ya teşekkür etti.

GELİRİN BİR KISMI DOWN SENDROMLULARA

Filmin senaryosunu yazıp, aynı zamanda da yönetmenliğini üstlenen Caner Erzincan, özel gösterime başrol oyuncusu Erkan Petekkaya ile birlikte katıldı. Petekkaya, burada kendisini karşılamaya gelen down sendromlu Ayşegül Kara, Kemal Yenice ve Korhan Bilgin ile yakından ilgilendi. Filmden elde edilecek gelirin bir kısmının Down Sendromlular Derneği’ne bağışlanacağı kaydedildi.

Gösterim öncesinde hayranlarına seslenen Erkan Petekkaya, film ve dizi projeleri nedeniyle 4 yıl boyunca Adana’da yaşadığını ifade ederek, “Her şeye, Adana’ya ve sizlere hayranım. Bu film kentsel dönüşümü ve köyden şehre gelen bir ailenin hayatını anlatıyor. Gerçek bir film yaptık ve gişeye oynamadık.” dedi.

'HAYATIN BİLGİLERİ VAR BU FİLMDE'

Erkan Petekkaya, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Yeni Dünya ile birlikte bir farkındalık yaratmaya çalıştık. İnsanların konuya daha özverili ve yardımsever bir bakış açısıyla bakmalarını sağladık. Bu film sadece down sendromluların sorunlarını değil, kentsel dönüşüm, kadın-erkek ilişkileri, göç gibi konuları da işliyor. Kısacası bu filmde hayatın bilgileri var ve umarım bunları anlatabilmişizdir. İnsanların, bu filmi izledikten sonra hayatlarında ve hayata karşı bakış açılarında bir şeyler değiştirebiliriz.”

'BU HAFTADAN SONRA SİNEMALARDAN ÇEKİLİYORUZ'

‘Mar/Yılan’ adlı filmiyle tüm dikkatleri üzerine çeken Caner Erzincan, senaryosunu yazıp aynı zamanda da yönetmenliğini üstlenmiş olduğu ikinci uzun metrajlı çalışması; ‘Yeni Dünya’yı anlattı. Erzincan, “Filmde sadece down sendromluları değil, aynı zamanda erkeğin klasik kadın bakışını, kentsel dönüşümü, göç olgusu gibi toplumsal sorunlara da dikkat çekmeye çalıştık. Ancak ne yazık ki, filmimizi gösterecek salon bulmakta zorlandığımız gibi engellerle de karşılaşıyoruz. Biz de buna tepki amacıyla ‘Yeni Dünya’yı bu haftadan itibaren vizyondan çekeceğiz. Bundan sonraki süreçte özel gösterim ve yarışmalarda insanlara ulaşmaya çalışacağız.” ifadesini kullandı.

HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Sıkı bir Erkan Petekkaya hayranı olan down sendromlu Ayşegül Kara ise bir hayalini daha gerçekleştirdi. Hastalığına rağmen üniversiteyi bitiren ve kamu kurumunda iş hayatına atılan Kara, yaptığı konuşmayla da herkesi duygulandırdı. Kara, “Down sendromlu olmak özürlülük değil, farkındalıktır. Bizlere; eğitilemez, öğrenemez gözüyle lütfen bakmayın. İsmimizle hitap edin ve bize acımayın, sadece sabırlı olun. Sizler sabırlı olun ki, bizler de engelleri aşıp başarılı olalım. Bugüne kadar down sendromlularla ilgili bir film yapılmamıştı. Bize bu şansı veren Sayın Erkan Petekkaya ve Caner Erzincan’a teşekkür ediyoruz.” dedi.

PETEKKAYA HAYRANLARIYLA ‘SELFIE’ ÇEKTİRDİ

Konuşmaların ardından Erkan Petekkaya ve Caner Erzincan, hayranlarıyla birlikte sinema salonuna geçti. Hayranları Petekkaya ve Erzincan’a burada da yoğun ilgi gösterdi. Petekkaya, gösterilen ilgiden memnun kalırken, cebinden cep telefonunu çıkartıp, hayranları ile ‘Selfie’e çekti ve modaya uydu. Petekkaya ve Erzincan, hayranlarının isteklerini de kırmayıp onlarla hatıra fotoğrafı da çektirdikten sonra salondan ayrıldı.