Rusya'da faaliyet gösteren Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) ve Nazım Hikmet’i Anma Komitesi’nin organize ettiği konser Moskova’nın Russkaya Pesnya Konser Salonu’nda yapıldı. Nazım Hikmet’in vefatının 52. yılı anısına Yeni Türkü grubu Moskova’da sahne aldı.

Moskova’da 3 Haziran 1963’de hayatını kaybeden Nazım Hikmet’i anma konserine Türkiye’den Nazım Hikmet Vakfı, sanatçı, edebiyatçı ve şairin dostları katıldı.
RTİB Nazım Hikmet Anma Komitesi Başkanı ve Yönetim Kurulu üyesi Ali Galip Savaşır ve RTİB Başkanı Naki Karaaslan konser öncesi kısa konuşma yaptı.

Asya ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü Onursal Başkanı Prof. Dr. Mihail Meyer ve Ataol Behramoğlu’na “Türk Dili Nâzım Hikmet Dostluk Ödülü” takdim edildi.

Nazım’ın eski dostları olduklarını ifade eden Meyer, “Sizleri aramızda görmekten çok mutluyuz, biz Nazım’ım eski dostlarıyız. İzlediğimiz belgeselde Nazım’ın sesinden okunan şiiri dinlediniz, ama o ruhu hissetmemiş olabilirsiniz. Bu tür anma programlarının gelenek olarak kalmamakla beraber eğitici bir etkinlik olmasını diliyorum. Nazım’ın o özgür ruhunu hissetmenizi istiyorum.” temennisinde bulundu.

Behramoğlu’nun seslendirdiği, “Türkiye üzgün yurdum güzel yurdum” adlı şiir dinleyicilerden büyük alkış aldı.

Yeni Türkü grubu solisti Derya Köroğlu şarkılarla dinleyicilerden tam puan aldı.

RTİB Başkanı Karaaslan yaptığı açıklamada, “Nazım Hikmet vefatının 52. yıldönümünde şairlerin ölümsüz olduğunu bir kere daha bizlere gösterdi. Burada Nazım sayesinde Türk insanı bir araya geliyor ve hep beraber bu birlikteliği kutluyoruz. Sabah mezarı başında çok güzel konuşmalar oldu ve bu akşamki konserde binlerce Türk insanın bir araya gelmesi çok hoş bir görüntüydü. Müzik ve şiir ortak bir değer bunları hissettiğiniz zaman hep birlikte insanlar eğleniyorlar. Ruslar Türkler bugün burada beraber eğlendiler. Türk camiası ve lobisi olarak Türkler ile Rusların her alanda kaynaşması adına böyle kültürel programlar yapmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Konsere Türk arkadaşlarıyla katılan Mariya, “Bugün burada Nazım Hikmet’in ölüm yıldönümü anısına muhteşem bir konser verildi. Bildiğim kadarıyla mükemmel bir şair olan Nazım Hikmet burada Moskova’da yatıyor. Kendisi uzun yıllar burada yaşadı. Yeni Türkü grubunu çok beğendim, şarkıları çok güzeldi.” dedi.

Tanya da, “Nazım Hikmet’in birbirinden güzel şiirlerini okudular. Kendi sesinden şiirlerini dinledik oldukça duygusal, ürpertici ve çok hoş. Birçok duygu uyandırdı bizde. Konserden sonra anladım ki Nazım’ın eserleriyle daha derinden ilgilenmem gerekiyor. Hayatı bana çok etkileyici geldi.” şeklinde konuştu.