Yüksek idealler uğruna çalışan, o ideal için canını dahi seve seve vermeyi göze alan kişi, hiç tasa ve gam çeker mi? Bu gelip geçen Dünya hayatını sonsuz ve ebedi bir mutluluk hayatıyla değişen kişi, hiç ölümden korkar mı? Canını Hak davaya adayan kişi, hiç yolundan döner mi? Kuran-ı Kerim’in nurlu ve hikmetli ışığından feyiz alan kişi, hiç karanlıkta kalır mı? Tefekkür ederek gerçekleri bulan ve hayattaki her şeye hayretle bakan bir kişi, düşünmeyen ve ibret etmeyen bir kişi ile hiçbir olur mu?
Canını Allah yolunda kurban etmeye adayan kişi, hiç diğerleri ile bir olur mu? Canını Kuran yoluna kurban eden kişi, hiç başkaları ile bir olur mu?
Evet, “kurban olurum Kuran yoluna”.
Kuran, insana doğru yolu gösteren, iyilik ve hayır içinde yaşatan ve sonsuz mutluluğa ulaştıran bir rehberdir. Kuran, iki cihanda saadet ve selamet iklimi yaşatan, insana Dünya ve Ahiret mutluluğu veren ilkeler ve prensipler bütünüdür.
“Kurban olurum Kuran yoluna.”
Kurban Bayramı’nın yaklaştığı ve birkaç gün sonra mübarek bir bayram yaşayacağımız (inşallah) zaman diliminde “kurban” üzerine tefekkür ettiğimde, Yüce Rabbimin yoluna “kurban olmayı” ve  “seve seve can vermeyi” diledim ve bunun içim dua ettim.
Bu can fani, siz isteseniz de istemeseniz de, elinizden gidecek. Bu beden siz isteseniz de, istemeseniz de gün gelecek toprak altında çürüyüp gidecek. Bu canı, bu bedeni Hak Yoluna, Kuran uğruna ve Rabbimin Emirleri istikametine yönlendirmek ve bu istikametin en zirve noktası olan “şehadet makamında” sonlandırmak yani, “Allah yolunda kurban olmak” bahtların en güzeli, talihlerin en yücesidir. Allah Bize de nasip eylesin.
Allah yolunda can vermek nedir biliyor musunuz? Dünyada en kârlı ve en kazançlı bir durumdur. “Canını veriyorsun. Cenneti alıyorsun.”
Ey insan şöyle bir düşün! Canını Allah için vermesen ve bu bedenini yalnızca Dünyevi ihtiyaçlar için kullansan, sonunda ne olacak? Ey insan, taşıdığın bedeni ve canı yalnızca Dünya keyifleri ve eğlencesi için harcasan başına ne gelecek biliyor musun? Hüsran ve pişmanlık gelecektir. Çünkü, yaşlanacaksın ve gücün kuvvetin kalmayacaktır. Gençliğin elden gidecek ve bedenin zayıflayacaktır. Allah yolunda kullanmadığın ve Rabbinin emrinde istihdam etmediğin bedenin gün gelecek toprak olup gidecektir. Çünkü, bedenin baki değil, herkes er ya da geç ölecektir.
Ancak, sana Allah tarafından verilen canı ve bedeni Allah yolunda harcarsan ve Allah’ın sana verdiği bedeni ve canı kurban etmeye, şehadet etmeye adarsan ve “Rabbim bu canı ve bedeni sen verdin, ben sana tekrar veriyorum, senin yoluna feda olsun dersen, “kâr üstüne kâr, kazanç üstüne kazanç elde edersin.” Sonsuzluğu ve ebedi hayatı böylece elde edersin.
Bakın şu ayet-i kerime’de bu gerçek şöylece açıklanıyor:
“Allah müminlerden, mallarını ve canlarını, kendilerine (verilecek) cennet karşılığında satın almıştır. Çünkü onlar Allah yolunda savaşırlar, öldürürler, ölürler. (Bu), Tevrat'ta, İncil'de ve Kur'an'da Allah üzerine hak bir vaaddir. Allah'tan daha çok sözünü yerine getiren kim vardır! O halde O'nunla yapmış olduğunuz bu alış verişinizden dolayı sevinin. İşte bu, (gerçekten) büyük kazançtır.” (Tevbe Suresi, 111)
Evet, bu ayetin ışığında bir kez daha sizleri tefekküre çağırıyorum: “Canınızı ve bedeninizi boş yere israf etmeyin ve en güzel bir şekilde değerlendirin, bunun için canınızı ve bedeninizi kurban etmeye, Allah yolunda şehadet şerbeti içmeye hazır olun.” Ancak, böylece sonsuzluğa ve ebedi saadete erişirsiniz.
Ey insan, bu Dünyadan sağ çıkman mümkün mü? Ey insan, Azrail’in elinden kurtulman mümkün mü? Elbette hayır. Öyleyse, gel de kendi canını feda etmeye hazır ol da en büyük kazanca ve en güzel saadete hem bu Dünya’da ve hem de Ahirette ulaş.
Evet, bu aşağılık ve fani Dünyayı manalı ve en yüksek ve en zirve bir konuma çıkartmak ancak iman yolunda, Kuran yolunda yürümekle olur. Ve bu yolda kurban olmayı göze almakla mümkün olur. Kurban bir yakınlaşmaktır. Kurban bir yol bulup da Rabbe müteveccih olmaktır.
Bu duygu ve düşüncelerimi yaklaşan şu Kurban Bayramı öncesinde daha manalı ve daha isabetli buluyorum. Çünkü Kurban Bayramlarına ben bu noktadan bakıyorum.
Evet, Kurban Bayramları Allah’a daha yakın olmanın ve yönelmenin birer yansımasıdır. Kurban Bayramında keseceğimiz kurbanlar da Rabbimize yakınlaşmaya ve yönelmeye bir vesiledir. Allah yolunda kurban olmayı göze alma da Rabbimize yakınlaşmaya ve yönelmeye bir vesiledir.
Yüce Rabbim (cc) bizden kendisine yaklaşmaya vesile aramamızı emrediyor ve buna kulak verelim, iyi dinleyelim:
 “Ey iman edenler! Allah'tan korkun. O'na yaklaşmaya vesile arayın ve yolunda cihad edin ki kurtuluşa eresiniz.” (Maide Suresi, 35)
Bu duygu ve düşüncelerle Kurban Bayramınızı tebrik ediyorum. Rabbim (cc) kestiğimiz ve keseceğimiz tüm kurbanları dergâhında kabul ve mübarek eylesin. Amin
“Kurban olurum Allah yoluna, Kuran yoluna. Vesselam.”