Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Asiye Akdoğan, okul çağındaki çocuklara sağlıklı beslenme uyarısında bulundu.
Gelişme çağındaki çocukların, vücudun ihtiyaç duyduğu oranda karbonhidrat, protein ve yağ içeren besinlerden hazırlanan dengeli menülerle beslenmeleri gerektiğine dikkat çeken Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Asiye Akdoğan, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmalarının yolu doğru yiyeceklerden oluşan beslenme çantalarından geçtiğini ifade etti.
"Birbirinden zararlı abur cubur dolu yiyeceklerden oluşan kantinler çocuklar için büyük tehdit oluşturuyor" diyen Akdoğan, "Küçük yaşlardan itibaren çocuklara doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmak, iyi yiyeceklerle dengeli beslenmelerini sağlamak ve besin gruplarının faydalarını öğretmek çok büyük önem taşıyor. Bu konuda en büyük görev ise ebeveynlere ve öğretmenlere düşüyor" dedi.
Her çocuğun farklı besin ihtiyaçları olduğunu belirten Dr. Asiye Akdoğan, “Beslenme listeleri her çocuk için farklılık gösterebilir. Bu listeler çocukların boy, kilo, cinsiyet, sağlık durumu, genetik özellikleri ve fiziksel aktiviteleri dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Okula başlayan çocukların enerji gereksinimleri yüzde 50 karbonhidrat, yüzde 35 protein ve yüzde 15 yağlardan oluşur. Süt, et, sebze, meyve ve tahıl gruplarından oluşturulacak sağlıklı beslenme çantaları ile çocukların günlük karbonhidrat, protein ve yağ ihtiyaçlarını karşılayarak dengeli beslenmelerini sağlamak mümkün” şeklinde konuştu.
"Beslenme çantasında neler olmalı"
Bedensel ve zihinsel olarak çok aktif olan 6-12 yaş arasındaki çocukların sık sık acıkıp abur cubura yöneleceklerini anlatan Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Beslenme çantası hazırlarken protein yüklü besinlerden peynir, yumurta, süt ve ayran, karbonhidrat açısından zengin az kepekli poğaça, kuru meyveli (cevizli, üzümlü) kekler, mevsimine uygun taze meyveler ve badem, ceviz, fındık gibi kurutulmuş meyvelerden oluşan görsel açıdan da zengin menüler oluşturmak çocuğun zararlı yiyeceklere yönelmesini önleyecektir.”
"Aaç yaşken eğilir"
Zararlı yiyeceklerden oluşan sağlıksız bir beslenmenin obezite, diyabet gibi yanlış beslenmenin sebep olduğu hastalıklara yol açtığına değinen Dr. Asiye Akdoğan, “Kantinlerde satılan hazır pastalar, kekler, poğaçlar, şekerlemeler, gazlı içecekler glisemik indeksi yüksek besinler olduklarından vücutta insülin direnci geliştirerek çeşitli hastalıklara davetiye çıkartırlar. Yediklerimizle sağlığımız arasındaki bağlantıyı çocuklara küçük yaşlardan itibaren anlatmak gerekiyor. Görsel açıdan çocukların dikkatini çekecek yöntemler kullanarak, yedikleri besinlerin iyi ve kötü yanlarını, ne işe yaradıklarını örneklerle anlatmak sağlıklı beslenme bilincinin oluşmasını sağlayacak ve bu çocuklar tüm yaşamlar boyunca sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklarını sürdüreceklerdir” diye konuştu.(EFE)