Kütahya’nın Domaniç ilçesi Çamlıca Köyü Rehabilitasyon Merkezi’ndeki öğrenciler, aldıkları kurslar sonunda üretime katkı sağlayarak engelsiz yaşam için mücadele veriyorlar.
Domaniç Çamlıca Zihinsel Engelliler ve Bakıma Muhtaç Çocukları Koruma Derneği Şubesi (ZİHENDER), Türkiye İş Kurumu (İŞ-KUR) ve Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa hazırlanan projelerle Çamlıca Köyü Rehabilitasyon Merkezi öğrencilerine fizik eğitimi, bireysel destek eğitimi, meslek edinme kursları ve sosyal aktivite faaliyetleri düzenleniyor. Engellinin hayatını ve yaşamını kolaylaştırmak amacıyla gerçekleştirilen projeler kapsamında köyde engellilere yönelik çini ve seramik kursu açıldı.
İnegöl Zihinsel Engelliler ve Bakıma Muhtaç Çocukları Koruma Derneği Başkanı Yusuf Tetik, İnegöl’de otuz civarında öğrencinin eğitimlerinin tamamlanmasının ardında Domaniç Çamlıca Köyü Rehabilitasyon Merkezi’nde düzenlenen çini ve seramik kursunun ikinci etabının
Yusuf Tetik, “Projenin gerekliliği ülkemiz nüfusunun yüzde 12.29’u engellidir. Bu da ortalama 7,5 milyon engelli demektir. 4 kişilik aile baz alınır ise, 30 milyon kişi bu sorundan etkilenmektedir. Zihinsel ve bedensel engellilerin aktif iş ortamında iş bulup çalışma şansı, hemen hemen yok gibidir. Bu nedenle zihinsel ve bedensel engelli bireylere verilecek olan destek eğitimiyle; Bu gençlerin, çalışma yaşamına katılabilmeleri için gerekli olan yeterli donanımı kazanmaları gerekir. Bu gerçekler ışığında ZİHENDER olarak Domaniç ve köylerinde yaptığımız araştırmalar sonucu tahmini 450 civarında engelli yaşadığını tespit ettik ve bu engellilere yönelik Domaniç’te rehabilitasyon merkezine şiddetle ihtiyaç duyulduğuna karar verdik. İhtiyaca binaen Domaniç Çamlıca Köyünde muhtarlık tarafından derneğimize tahsis edilen iki katlı binada gerekli tadilat ve tamiratı yaparak ilgili kanunlara uygun bir şekilde Rehabilitasyon Merkezini oluşturduk. Projenin hedef kitlesi engelli öğrencilerimizdir. Domaniç Çamlıca Zihinsel Engelliler ve Bakıma Muhtaç Çocukları Koruma Derneği Şubesi ile İş-Kur ve Halk Eğitim Merkezi ortaklaşa yapacağı çalışmalar ve projelerle rehabilitasyon merkezindeki öğrencilerin üretime katılımı sağlanacak. Domaniç ve civar köyleri ile Tunçbilek ve Tavşanlı’da yaşayan engellilere rehabilitasyonumuzda destek eğitimi ve bireysel eğitim verilerek topluma kazandırma veya kendi öz bakımlarını sağlayabilecek düzeye gelmelerini sağlamaktır. Projenin amacı; Çamlıca Rehabilitasyon Merkezinde öğrencilere, fizyoterapist tarafından Fizik eğitimi, Bireysel Destek eğitimi, meslek edinme kursları, sosyal aktiviteler gibi faaliyetlerle engellinin hayatını ve yaşamını kolaylaştırmaktır" dedi. (MA-EFE)