Gediz Devlet Hastanesi, artan hava sıcaklıkları nedeniyle sıcak çarpmalarına karşı vatandaşları uyardı.
Gediz Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Halil Haner, son günlerde yaşanan aşırı hava sıcaklıkları yüzünden güneş ve sıcak çarpmasıyla ilgili hastane başvurularının arttığını söyledi.
Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Aşırı Sıcakların Sağlık Üzerine Etkileri’ konulu bilgilendirmesinin tüm vatandaşlar için hayati önem taşıdığını belirten Gediz Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Halil Haner, "Aşırı sıcağa maruz kalma sonucu beden ısısını ayarlayan terleme mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak vücut ısısının düşürülememesi ile karakterize bir tablodur.
Vücut ısısı 10-15 dakika içerisinde 40-41 derece üstüne çıkabilir. Güneş veya sıcak çarpması acil olarak tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olabilir. Bilinç kaybından önce tedaviye başlanması durumunda iyileşme şansı oldukça yüksektir. Kişinin ateşi 39,4°C üzerindedir, deri kuru, kırmızı ve sıcaktır, terleme yoktur, bulantı kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması ile komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya kaybı vardır. İlk yardımda; kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla (vantilatör, klima gibi) soğutulmaya çalışılmalı, bilinci kapalıysa kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Gerekli durumlar da hava yolu açılmalı ve suni solunum yapılmalıdır." (MA-EFE)