Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Gediz Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlileri Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapılan 3. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu’na katıldı.
Niğde Üniversitesi, Kazakistan Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi, Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi, Bakü Avrasya Üniversitesi, Kırgızistan Eastern/Mahmud Kaşgari-Barskani Üniversitesi ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliğiyle 25-27 Mayıs 2016 tarihlerinde gerçekleştirilen 3. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu, 226’sı Türkiye’den olmak üzere toplam 426 akademisyen ve araştırmacıyı bir araya getirdi.
Sempozyumun 1. gününde Türk Cumhuriyetlerinin ve topluluklarının kültürel unsurlarının, dans, müzik, kıyafet, gelenek ve göreneklerinin yansıtıldığı “Kökümüz Bir, Türk’üz” adlı festivalin ardından Türk Şehitliği, Fahri Hıyaban Ziyareti ve Sempozyum Gala Kokteyli yapıldı. 2. ve 3. günü yapılan bilimsel sunum ve oturumlar ise başarıyla sonuçlandırıldı.
Gediz Meslek Yüksekokulu Moda Tasarım Programı Öğretim Görevlileri, sempozyuma bildirileri ile katıldılar. Öğr. Gör. Melahat Aydıner: “Türklerin İnanç Sistemleri ve Dinlerinin Giyim Kuşam Kültürüne Etkileri”, Öğr. Gör. Nuran Ocakoğlu: “Türk Kültüründe Kına Gecesi Geleneği ve Kütahya Yöresi Kına Gecesi Kıyafetlerinden Günümüze Bir Uyarlama”, Öğr. Gör. Fatma Seçil Karayel: “Türk Kültüründe Yer Alan Lale Motifinin Giysi Tasarımında Kullanılması”, Öğr. Gör. Bahriye Kıcıroğlu-Dilek Karayiğit: “Esma Ül Hüsna’nın Üst Beden Erkek ve Kadın Giysi Tasarımında Kullanımı”, Öğr. Gör. Hülya Karaoğlan: “Anadolu’da İlk Dokuma Sanatı (M.Ö II. Bin’de Arkeolojik Buluntular Işığında)” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.
Gediz Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hamdi Melih Saraoğlu, yaptığı açıklamada, Türk Dünyasını ilgilendiren dil, edebiyat, din, eğitim, tarih, sosyoloji, sanat, çevre, arkeoloji, sanat tarihi, uluslararası ilişkiler, Türk Dünyası ilişkileri, iletişim, işletme, yönetim ve ekonomi, kadın ve cinsiyet sorunları gibi disiplinlerde akademik konuların tartışıldığı sempozyumun, konuyla ilgilenen akademisyen ve araştırmacıları bir araya getirerek, nitelikli bilgi üretimine katkı sağladığını ve yeni bakış açıları sunduğunu söyledi.(MA-EFE)