Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen ’buzağı teşvik’ yarışması ilginç görüntülere sahne oldu.
Hisarcık Kültür ve Sanat Festivali kapsamında hayvancılığı teşvik etmek, kültür ırkı hayvancılığı geliştirmek amacıyla Hisarcık Belediyesi ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen buzağı teşvik yarışmasında 17 üreticinin 27 buzağısı yarıştı.
Jüri üyeliklerini İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim Hüseyin Ali Kışlalı ve Adem Şen ile Hisarcık İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Mustafa Varol’un yaptığı buzağı teşvik yarışmasında ahırlar için barınak durumu, teknik özellikler, iç ve dış temizlik, hayvan sayısı, buzağıların ana karakterleri ile karşılaştırılması, hayvan sahibinin İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ilişkileri, desteklemelerden yararlanıp yararlanmadığı konularında 30 üzerinden işletme puanı verdi. Jüri daha sonra 0-8 aylık buzağılarda dış görünüş, yaşa göre gelişimi, sağlıklı görünüm, ırkının özelliklerini taşıyıp taşımadığı ve tırnak bakımı kriterlerini dikkate alarak 17 üreticinin 27 buzağısına 70 üzerinden puan verdi.
Buzağı Teşvik Yarışması sonunda Mehmet Kurnaz’a ait Simental cinsi 1 aylık dişi buzağı birinci olurken, Mehmet Özaydın’a ait Simental cinsi 3 aylık erkek buzağı ikinci, İsmail Şahan’a ait Simental cinsi 1,5 aylık dişi buzağı üçüncü oldu.
Yarışmada dereceye giren buzağı sahiplerine ödülleri, Kaymakam Davut Bayraktar, Garnizon Komutanı Mesut Göl, Belediye Başkanı Fatih Çalışkan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Emet Bor İşletme Müdürü Metin Arslan ve iş adamı Mehmet Ali Tahtalı tarafından verildi.
Yarışmada ilk üç dereceye giren buzağı sahiplerinden birinciye 3 çeyrek altın, 3 çuval yem, 1 çuval arpa ezmesi ve 1 çuval pamuk küspesi, ikinci ve üçüncüye 2 çeyrek altın, 3 çuval yem, 1 çuval arpa ezmesi ve 1 çuval pamuk küspesi verildi.
Yarışmaya katılan buzağı sahiplerinden İsmail Gök ve Selami Atasever, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş’e yem fiyatlarının yüksekliğinden ve süt fiyatlarının ise diğer yörelere göre ucuz olduğundan yakındılar.(MA-EFE)