Kütahya’nın Pazarlar ilçesinde vişne sezonu sancılı başladı. Vişne fiyatlarının beklenenin çok altında olması vişne üreticilerin tepkesi çekti. Bu çerçevede Meyve suyu fabrikalarına alım yapan komisyoncuların İlçede alım yapan kantarcıları vişne fiyatları yükselinceye kadar alım yapmama kararı aldı.
Kantarcılar vişne alımını durdurma kararını Pazarlar Belediyesi İlan ve Yayın Bürosu’ndan sesli yayın sistemleri ile halka duyurdular.
Kantarcılar adına açıklama yapan Yıldırım Tuncel, “2015 yılında 1 lira 50 kuruş ile 2 lira arasında olan vişnenin bu yıl kilosu 1 lira 10 kuruş olması vişne üreticileri kadar bizleri de üzdü. İlçemizdeki vişne üreticileri ağlanacak durumdadır. İşçilik, gübreleme, budama, nakliye, ilaçlama gibi maliyetler hesaplandığında meyve üreticisi maliyetlerini karşılayamaz. Bunu en iyi bilenler biziz. Bu çerçevede vişne fiyatları yükselinceye kadar vişne alımı yapmayacağız. Bu kararı İlçemizde vişne alan tüm firmaların kantarcıları olarak aldık. Bu kararımızdan da hiçbir şekilde dönmeyeceğiz. İlçemizin vişne üreticilerinin hayatları vişneye endekslidir. Yıl içersinde kullandıkları mazot, gübre gibi harcamalarını vişneye endekslidir. Bu çerçevede vişne üreticileri hasat zamanı dört gözle beklemektedir. Ama fiyatların böyle düşük olması tüm güzel hayalleri kabusa döndürdü. Bizler vişne üreticilerinin menfaatlerini göz ardı edemeyiz. Gerektiğinde bu sezon bir kilo bile vişne almayız” dedi. (MB-EFE)