Kütahya’da, Köylerin Altyapısının Desteklenmesi (KÖYDES) Projesi Programı’nın Değerlendirilmesi Toplantısı gerçekleştirildi.
İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda Vali Ahmet Hamdi Nayir başkanlığında yapılan toplantıya İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreter vekili Murat Koyak, ilçe kaymakamları, il encümeni üyeleri ile ilgili daire müdürleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir yaptı. Vali Nayir, “KÖYDES bizim kırsal alana yatırım ve hizmet götürmekte en önemli kaynaklarımızdan biri. Mülki idarenin de kendini en güzel gösterdiği, varlık gerekçelerini ifade ettiği harcama kalemlerinden biri oldu. 2005 yılından beri bu ödeneklerle ülke genelinde başta içme suyu, yol ve kanalizasyon olmak üzere önemli hizmetler yerine getirilmiş oldu. KÖYDES konusunda yapmış olduğumuz çalışmaları, varsa aksayan hususları ve bunlarla ilgili paylaşımları görüşüyor ve koordinasyonu sağlamaya çalışıyoruz. 2016 yılında yapacağımız son toplantı. Bu toplantıda, yol, içme suları ve diğer hizmetlerdeki kullandığımız ödeneklerin durumunu, yapılan çalışmaları gözden geçirmiş, değerlendirmiş olacağız” diye konuştu.
Kaymakamlara iş birliği içerisinde çalışın diyen Vali Nayir, “Kaymakamlarımız ihtiyaç tespitinde tek başına konuya girmesinler. Mutlaka ilçelerinin il genel meclisi üyelerini, ilçelerinin köylere hizmet götürme birliği encümenlerinin, muhtarlarımızın da taleplerini dikkate alarak hepsini birlikte değerlendirsinler. Baştan vereceğimiz isabetli karar olayın çözülmesi ve ilerlemesi bakımından önemli bir yer tutuyor. Programa alınan işlerin hem ihalesinde hem de takibinde sizlere önemli görev düşüyor. Bu takibi iyi yaptığımızda da yeterli sonucu alıyoruz” dedi.
Yapılan yatırım ve hizmetlerde daha etkin ve verimli çalışılması gerektiğini ifade eden Vali Nayir, “Bizim bundan sonraki yıllarda bize gelecek kaynağın artmasında da önemli rol oynayacağımızı görüyoruz. 81 ilin valisiyle yapılan toplantıda Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım gelecek yıl KÖYDES ödeneklerinde büyük bir artıştan bahsetti. İnşallah yapacağımız çalışmalarda halka gidecek, özellikle kırsala gidecek hizmetlerde daha etkili, daha verimli olmaya çalışır, ihtiyaçlarımızı daha kısa sürede tamamlarız. Bizim bu konuda göstereceğimiz gayret kaynağın artırılmasında bize en önemli fırsatı sağlayacak” şeklinde konuştu.
Daha sonra İl Özel İdaresi Genel Sekreter vekili Murat Koyak 2016 yılı KÖYDES ödeneklerinin dağılımı, tamamlanan ve devam eden yatırımlar konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
Projelerin son durumunu değerlendiren Vali Ahmet Hamdi Nayir, toplam 15 köy yolunda 12’sinin tamamlandığını, içme suyu çalışmalarında ise 27 işin bittiğini, 27 işin tamamlanmak üzere olduğunu, 1 atık su çalışmasının da devam ettiğini bildirdi.
2005 yılından bu güne KÖYDES kapsamında Kütahya için 95 milyon 439 bin 706 TL ödenek ayrıldığı, ayrılan ödeneklerle bu güne kadar 771 adet yol projesi ile bin 692 kilometre yol asfaltlandığı, 698 adet içme suyu, 7 adet sulama ve 276 adet atık su projesi tamamlanarak vatandaşların ihtiyaçlarının giderildiği belirtildi.(EFE)