29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 93’ncü yıl dönümü Kütahya’da coşkuyla kutlandı. Resmi törenin adresi yine Zafer Meydanı oldu.
Cumhuriyet’in 93’ncü yıl dönümü kutlama töreni, Vali Ahmet Hamdi Nayir, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Celal Başoğlu ile Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu’nun halkı selamlamasıyla başladı.
Törene Vali Ahmet Hamdi Nayir, AK parti Kütahya Milletvekili İshak Gazel, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Celal Başoğlu, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz, İdare Mahkemesi Başkanı Mustafa Bilici, AK parti Kütahya İl Başkanı Ali Çetinbaş, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Baro Başkanı Ahmet Atam, Vali Yardımcıları Sedat Oktar, Hüdayar Mete Buhara, Yüksel Kara ile Aytaç Akgül, İl Genel Meclisi Başkanı Mussa Yıllmaz, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Uğur, daire müdürleri, askeri erkan ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Vali Ahmet Hamdi Nayir törene katılanlara hitap etti.
Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Milletimizin kahramanlık destanları yazarak gerçekleştirdiği Milli mücadelenin sonunda kurduğu Cumhuriyetimizin, 93. yıl dönümünü, büyük bir coşku ve mutlulukla kutluyoruz. Bayramınız kutlu olsun” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet’in birleştirici bir unsur olduğuna dikkat çeken Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Cumhuriyet, insan onuruna, yaradılışına en yakışır rejimin adıdır. Cumhuriyeti ideal rejim yapan, milleti ve iradesini ön plana çıkarması ve bunun üzerinde herhangi bir güç tanımamasıdır. Cumhuriyet bir değerler manzumesidir. Cumhuriyet’te egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Büyük Önder Atatürk’ün ifadesi ile ‘Cumhuriyet fazilettir.’ Cumhuriyet, milletimizin yeniden ayağa kalkmasının, şahlanışının timsalidir. Bize emanet edilmiş hayati önemde bir değer ve vazgeçilmez bir mirastır. Bir yönetim şekli olmanın ötesinde, aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı hamlesi olan Cumhuriyet, getirdiği açılımlarla insanımızın önünü açmış ve ufkunu genişletmiştir. Cumhuriyetin birleştiriciliği asla göz ardı edilmemelidir. Devletin gücünü hukuk ile sınırlayan ve tüm vatandaşlara yönetimde eşit söz ve temsil hakkı tanıyan Cumhuriyet rejimi, devlet - millet bütünleşmesinin hakiki kaynağıdır. Kimseyi ötekileştirmeden, bu topraklar üzerinde yaşayan herkesi birinci sınıf vatandaş olarak görmemiz, özgürlük ve demokrasiyi Anayasal sınırlar içerisinde olabildiğince yaşayabilmek ve yaşatabilmek kararlılığını göstermemiz gerekmektedir. Cumhuriyet bir bütün olarak algılanmalı, tüm niteliklerine değer atfedilmeli, evrensel kabullerle uygulanmalıdır” dedi.
Vali Ahmet Hamdi Nayir’in konuşmalarının ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu, Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu halk oyunu ekibi ile Kütahya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mehter Takımı gösterilerini sundu.
Törende, Cumhuriyet Koşusu’nda dereceye giren sporcuların ödüllerini ve şiir okuyan öğrencilerin hediyelerini Vali Ahmet Hamdi Nayir, Kütahya AK Parti Milletvekili İshak Gazel, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Celal Başoğlu ile Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu verdi.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, kutlamaları tören birliklerinin geçişi ile sona erdi. (EFE)