Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı üyesi ve AK Parti Kütahya Milletvekili İshak Gazel, kamuoyunda ’Torba yasa’ olarak bilinen düzenlemenin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştığını bildirdi.
Kendisini ziyaret eden İHA Kütahya Temsilcisi Hüseyin Efe’ye açıklamalarda bulunan Gazel, çeşitli alanlarda yeni düzenlemeleri kapsıyan Torba yasada girişimci gençlere de gelir vergisi muafiyetinden, emniyet teşkilatı ile ilgili yeni düzenlemeler ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca belirlenen sosyal yardımlardan yararlanan kişileri istihdam eden işverenlere sigorta primi desteğine gibi geniş bir alanı kapsadığını ifade etti.
TORBA YASA’DA NELER VAR?
Yeni yasayla bir çok mağduriyetin giderildiğini belirten Milletvekili İshak Gazel,"65 yaş aylığı yanında kalınan ailenin hane içi durumuna göre değil de aylığı alan kişinin ve eşinin durumuna göre belirlenecek.25 yaşını doldurmamış olan gençlerin Genel Sağlık Sigortası prim borcunun tamamı silinecek. Üniversiteden mezun olmuş ancak henüz iş bulamamış ‘işsiz evlat’ kapsamında yer alan 25 yaşını doldurmamış gençlerin GSS prim borçlarının tamamı silinecek.Yarın meclis yolculuğu başlayacak olan torba yasanın bir diğer düzenlemesi de işçilerle ilgili. Düzenlemeyle beraber işçiler yıllık izinlerini her seferinde 6 günden az olmamak şartıyla 5 seferde kullanabilecek. Yıllık ücretli izinler mevcut halinde en fazla 3’e bölünebiliyor. Bir bölümü ise 10 günden az süreyle kullanabiliyor.Kentsel dönüşüme ‘evet’ diyen kaçak ev sahibine elektrik, su, doğalgaz verilecek. Kentsel dönüşüme katıldığına dair söz veren kaçak evde ikamet eden vatandaşa elektrik, su ve doğalgaz bağlanmasına izin verilecek. Kentsel dönüşüme katıldığına dair söz veren vatandaştan sözleşme imzalanması istenecek. Bir kere süreci kabul edenin bir daha dönme şansı olmayacak. Bu şartın kabul edilmesiyle kaçak yapılara da elektrik, doğalgaz, su bağlanacak.Sosyal destek alan vatandaşları istihdam eden işverene sigorta primi devlet tarafından karşılanacak. İşe başlanılan tarih itibariyle 1 yıl süreyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından işverene destek verilecek. Çalışanın sigorta primleri işveren değil devlet tarafından karşılanacak.15 bin polis ve 2 bin 610 sosyal güvenlik denetmeni alınacak. Yeni düzenleme ile zorunlu trafik sigortası nedeniyle zarar görenler, dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunacak. Sigorta şirketi hak sahibinin belgeleri ilettiği tarihten itibaren 8 iş günü içinde zorunlu mali sorumluluk sigortası sınırları içinde kalan miktarları hak sahibine ödeyecek.Yasada çok mağduriyetin giderildiği değişiklikler yer aldı. Düzenlemeler ülkemize ve Kütahyamıza hayırlar getirsin" diye konuştu. (EFE)