Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Kütahya Temsilcisi Ahmet Eşsiz, hükümetin meslek odaları ile ilgili önemli değişiklikleri içeren yeni bir çalışma yaptığını belirterek, bunu olumlu karşıladıklarını ifade etti.

Ahmet Eşsiz, yaptığı açıklamada, düzenlemenin mesleklerini daha aktif hale getireceğini dile getirerek, ”Anlaşıldığı kadarıyla yapılacak yasal düzenleme ile Meslek Odalarına “Zorunlu Üyelik” kaldırılıyor. Umuyoruz ki TTB ve Barolar Birliği isimleri üzerinden konuşulan Meslek Odaları ile ilgili düzenlemeler tüm Mühendis ve Mimarların çatı kuruluşu olan TMMOB’yi de kapsayacak şekilde genişletilir. Zira 1954 yılında çıkartılmış 6235 sayılı yasa ile kurulmuş olan Mühendis ve Mimar Odaları gelinen noktada memleketimizin yararına olabilecek her şeyin karşısında ve terörün neredeyse ana sponsoru olarak anılma notasına gelmiş bulunmaktadırlar. Bu durum, zorunlu olarak üye olmak durumunda olan bizleri fazlasıyla rahatsız etmektedir. Esasen mesleği ve meslektaşını geliştirmek ana gayesiyle kurulmuş olan bu odalar; bugün bir kısım ideolojilere hizmet eder hale gelmiş birilerince getirilmişlerdir. Oysa bizler bu durumu asla kabul etmemekteyiz. TMMOB’nin ve buralara bağlı mimar ve mühendis odalarının aldıkları birçok karar ve açıklamaları üyesi olduğumuz bizleri kesinlikle temsil etmemektedir. Dolayısıyla yapılacak düzenlemelerle duruşunu benimsemediğimiz bu odalara üye olmak mecburiyetinden kurtularak, yapılan işlere zımnen ortak olma durumundan kurtulmuş olacağız” dedi.

“Her projelerden ücret alma dönemi bu düzenleme ile son bulacak”

Müzmin bir muhalif duruşu tasvip etmediklerini anlatan Eşsiz, ”Hiçbir yönetmelik ve kanunda bulunmadığı halde meslek odalarının kendi iç yönetmeliklerine dayandırarak ’mesleki denetim bedeli’ adı altında telif edilen her projelerden ücret alma dönemi bu düzenleme ile son bulacak, dolayısıyla üye olmak zorunda bırakılan biz Mimar ve Mühendisler, benimsemediğimiz icraatların zoraki maddi destekçisi olmak durumundan kurtulmuş olacağız. TMMOB ve buna bağlı olan odalar bu güne kadar memleketin yararına olacak hiçbir işe öncülük etmediği gibi, nedense yapılacak tüm iyi işlerin de karşısında konumlanmak gibi hastalıklı bir ruh haline sahip olmuşlardır. Böylesi bir müzmin muhalif duruşunu doğru bulmuyor, asla tasvip etmiyoruz. Hali hazırda, üyelerinin Mesleki Eğitimleri dolayısıyla yeterliliklerinin artırılması yönünde gayret göstermesi, memleketimizin bilim ve teknolojisi alanlarında gelişme göstermesi yönünde katkı sunması beklenen meslek odaları bunları yapmak şöyle dursun, tersine serbest çalışan üyelerine cezalar kesmekte, yanlış uygulamalara karşı çıkan meslektaşlarımızı da mahkemelerde süründürmektedirler. Hükümetin tüm Meslek Odaları ile ilgili yapacağı düzenlemeyi olumlu buluyor ; “Zorunlu Üyeliğin Kaldırılması” meselesi başta olmak üzere günümüz şartları ve ihtiyaçları çerçevesinde, memleketimizin ve üyelerin yapılacak düzenlemenin merkezine alınması suretiyle hazırlanacak yeni kanunun bir an önce çıkartılmasının faydalı ve hatta elzem olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu. (EFE)