Kâinat düzeninde Dünya, güneşin etrafında bir çekim kuvveti esasına göre yörüngesini tamamlıyor. Atomun içindeki yapıda bir çekim kuvvet vardır. İnsanlar arasındaki çekimi sağlayan şey de, sevgi duygusudur. Sevgi öyle güçlü bir duygudur ki, insan sevdiğine doğru yolculuğa çıkar. Hele bu peygamber sevgisi ise, bu yolculukta gül kokularına bürünmüş bir duyguyla, sevginin derinliğine inersiniz.

    Kutlu doğum haftası içindeyiz. Kutlu Doğum Haftası, Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in doğum gününü kutlamak amacıyla her yıl 14-20 Nisan arasında kutlanıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı, yüzyıllar önce bir ilim ve kültür bayramı şeklinde kutlanan mevlid geleneğini canlandırmayı amaçlamış, bu düşünce ile de Peygamberimizin doğum gününü içine alan haftayı, “Kutlu Doğum Haftası” olarak ilan etmiştir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V) 571 yılında Kameri aylardan Rebiü’l-evvel ayının 12. gecesi doğmuştur. . Bu mübarek geceye ”Mevlid Kandili” denir.

  Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Onikişubat Belediyesi farklı bir etkinliğin öncüsü oldu.Sosyal ve kültürel etkinliklere önem veren Onikişubat Belediyesi, bu güzel hafta içerisinde Eshab-ı  Kehf’e bir gezi düzenledi,bu manalı gezi’de bizler de bir sorumluluk yüklenmiş olduk.

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında lise ve ortaöğretim öğrencilerini Eshab-ı Kehf  ile  buluşturmak üzere, yedi uyurların manevi atmosferine doğru, konforlu bir otobüsle yollara düştük.

Kıvrımlı yollardan geçerken günün ilk ışıkları, çam ağaçlarının dalları arasından bize gülümsüyordu.Direksiyonda bu kez öğrencilerin taze umutları taşınıyordu.

Okul müdürlerinin öğrenci seçimindeki tercihleri anlamlıydı,gezme imkânı bulunmayan öğrencilerin, bu geziye katılması onlar için büyük sevinç olmuştu.

Doğrusu, Onikişubat Belediyesi’nin bu etkinliği, öğrencilerin yüzlerindeki tebessüme değerdi.Bu keyifli yolculuğumuzun ardından,gezi adabına uyan öğrencilerimizle Afşın ilçemizde ki   Eshab-ı Kehf’e ulaştık.

Şanslıydık,  Ramazan Kıraç Bey’de bizi bekliyordu.Ramazan bey Afşın Belediyesinde görevli,uzun zamandır da Eshab-ı Kehf’ Külliyesinde rehber olarak görev yapan donanımlı bir arkadaşımızdır.Yoldaki kumanya dağıtımından sonra karınları tok olan öğrencilerimiz, bir an önce Eshab-ı Kehf ile ilgili bilgileri almak için sabırsızlanıyorlardı.Rehberimiz Ramazan Bey’in çok güzel anlatımıyla,öğrencilerimizi tarihin derinliklerine götürdü. Dört dönemin yaşandığı bir yerde insan nasıl heyecanlanmaz ’ki?                                                    

 Rehberimiz Ramazan Kıraç Bey’in verdiği bilgiler de, Eshab-ı Kehf’teki mağara da kaç kişi olduğu, kaç yıl uyudukları, Kur’an-ı Kerim’de onlarla ilgili anlatılan kıssalar, Bizans, Selçuklu, Osmanlı, Dulkadirli ve Cumhuriyet dönemlerinde Esbah-ı Kehf’le ilgili yapılan çalışmalar hakkında tarihi bilgiler  öğrencilerimize aktarıldı.Bizlerde bildiklerimizi tazelemiş olduk.                             

Ayrıntılara giren rehberimiz şunları söylüyordu;” Eshab-ı Kehf ve bu olayın kuvvetle muhtemel vukuu bulduğu mekan olan Kahramanmaraş Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi, Bizans döneminde olduğu gibi Selçuklular'ın fethinden sonra da Hıristiyanlar ve Müslümanlar tarafından kutsal bir mekan kabul edilip önemli bir ziyaret yeri olmuştur. Eshab-ı Kehf ya da Yedi Uyurlar hadisesi, Hıristiyanlar tarafından Seven Sleepers adı ile bilinir. Yedi Uyurlar, terim anlamı olarak, Roma döneminde putperest Dakyanus'un zulmünden kaçarak bir mağaraya sığınan ve mağarada, Allah tarafından uzun yıllar uyutulup tekrar uyandırılan ve halk arasında Yemliha,

Mislina, Mekselina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş ve Kefestatayuş isimleriyle bilinen inançlı yedi genç ile köpekleri Kıtmir'i ifade eder. Eshab-ı Kehf iki kelimeden oluşan Arapça bir tamlamadır. Kehf; oyuk,in,mağara anlamlarına gelir. Arapça eşanlamlısı ğardır. Eshabın ise iki anlamı vardır. İlki sahibin çoğuludur. Dolayısıyla Eshab-ı Kehf bu anlamda Mağara Arkadaşları anlamına gelir. Diğeri ise dostlar, arkadaşlar anlamında kullanılan ashabdır ki bu anlamıyla da Mağara Dostları, Mağara Arkadaşları veya Mağara Yaranı anlamlarına gelir. Eshab-ı Kehf’le ilgili Kur’an-ı Kerim’de de sure bulunup, bu yedi inançlı gençle ilgili kıssalar anlatılır”.



Onikişubat Belediye Başkanımız
Hanefi Mahçiçek Bey’in belediye olarak öğrencilere,Kutlu Doğum Haftasında Eshab-ı Kehf’i tanıtmanın mutluluğunu yaşatmış olmaları  ve Eshab-ı Kehf’in  bu vesileyle gündeme oturması inanç turizm’i açısından önem arz ediyor.

Bütün Müslümanların “Kutlu Doğum Haftası “kutlu ve mübarek olsun. Hoşça kalın!