Gandalf ilk bakışta hepimizde "bilge yaşlı insan" izlenimi uyandırıyor. Gerek sakalı gerekse de yaşı ve bazı bazı ettiği akıllıca laflar bizde bu algıyı uyandırıyor. Öyle değil demek istemiyoruz, illaki bilgili, deneyimli, aklı başında bir kişidir. Neticede günü kurtaran, aslanlar gibi savaşan, Faramir'i ateşlerin içinden alan, yüzüğü Frodo'ya verip imha ettiren O'dur. Ancak film boyunca yaptığı bazı yanlışları görmemize engel değil bu halleri. Ne kadar bilge olsa da, ne kadar ermiş biri olsa da bu onun egosunun olmadığı anlamına gelmiyor. İşte Gandalf'ın bazı sıkıntıları.
1. Yüzüğü Frodo'ya vermesi.

Yüzüğü Frodo'ya vermesi.
Şimdi o yüzüğü taşımanın onlarca ve daha güvenli yolları bulunabilirdi, olay hiç uzatılmadan noktalanabilirdi. Ancak Gandalf tuttu yüzüğü Frodo gibi bir Hobbit'e teslim etti. Tamam şans eseri Frodo yüzüğü ateşe atmayı başardı ama o yüzüğü atana kadar ölenin yitenin haddi hesabı yok. Mesela şu dev kartallardan bir tane çağırıp Hüküm Dağı'na direk tepeden gidip havadan aşağıya lavların içine yüzüğü atmak varken Frodo'ya yüzüğü taşıtarak gerek Frodo'nun gerekse Sam'in ağzına etmiştir. Frodo'nun Sam'in o travmayı atlatması kolay mı oldu acaba? Atlatabildi mi? Madem yüzüğü Frodo'ya taşıtacaktın bari kartala onu bindirip yüzüğü yine Frodo'ya taşıtsaydın. Kartallar konusunda hiç açıklama yapmayarak şüpheleri iyice arttırmıştır. Tamam gereksiz büyü falan yapmıyorsun da kardeşim bundan gerekli bir an mı var?
2. "Fly you fools" benzeri öfke nöbetleri.

"Fly you fools" benzeri öfke nöbetleri.
Balrog ile tek başına çarpışıp tüm primi toplama derdine düşüyorsun sonra hıncını garip gurebadan çıkarıyorsun. Bilge dediğin, ak sakallı dede dediğin biraz ağır olur, efendi olur, hoşgörülü, sinirlerine hakim olur. 'Fly you fools' da nedir Allah aşkına? Adamlar köprünün üzerinde, sen ki büyücüsün uçamıyorsun millete UÇ! diye bağırarak, çemkirerek nereye varmaya çalışıyorsun. Netice olarak Gandalf yaşından ve bilgeliğinden beklenmeyecek derecede hırçın zaman zaman çirkef birisidir.
3. 5. günün şafağında doğuya bakın artistliği.

5. günün şafağında doğuya bakın artistliği.
Baktık ki ne görelim, Ak Gandalf elinde sopasıyla tek başına artist gibi dikiliyor, atı mahmuzluyor falan, sonra arkadan ordu çıkarak karizmasına karizma katıyor. Belli ki orduya, "önce ben çıkıp şovumu yapayım, beni bir tek çeksinler sonra toplu halde de fotoğraf veririz" demiş, bunun başka açıklaması yok. Niye hep işin şovunda, gösterişindesin be Gandalf'cığım? Çık insan gibi, günlerdir savaşan insanlara umut ol anında, neden gerilim yaratıp karizma kasıyorsun, ruh hastası mısın?
4. Yaşından beklenmeyecek ölçüde çiğlikleri vardır.

Yaşından beklenmeyecek ölçüde çiğlikleri vardır.
Bilbo Baggins'e ettiği lafa bakalım;  "Birazdan sinirlenme sırası bana gelecek, o zaman gri Gandalf'ı cüppesiz göreceksin". Bu nedir şimdi? Gri Gandalf'ı çıplak görmek demek, birazdan eline tutuşturacağım demek midir? Yani şimdi ermiş, ulular ulusu bir adama yakışan bu mudur? Senin eline vereceğim demek midir Allah aşkına? Yani bizim görmediğimiz zamanlarda acaba Arwen bacımıza ne laflar etti kim bilir. Yani kusura bakmayın da Hobbit'e hallenen adam, Legolas'ı susuz götürür.
5. Kendini övmeye bayılır.

Kendini övmeye bayılır.
"A wizard is never late, nor he is early" yani diyor ki, bir büyücü tam vaktinde gelir, ne geç ne erken. Bak bak bak, beşinci günün şafağında doğuya bakın tadında bir başka trip. Ben büyücüyüm, işimi, dakikliği bana öğretme diyor. Ego var, kendini övme var, kibir desen 3 kilo 500 gram. Sonra "ben neden bir Saruman olamıyorum". Sor bakalım Saruman hiçbir Ork'un eline vermeye çalışmış mı? Adam kötü de olsa işinin gücünün başında. Ego yapmıyor, kasım kasım kasılmıyor icabında. Kötülük yapıyor ama çalışıyor da...
6. Büyücü olup asasıyla adam dövme tripleri.

Büyücü olup asasıyla adam dövme tripleri.
Sürekli kullandığı bir lafı var "gereksiz büyüye karşıyım". Yahu artistlik yaparken, tepeden aşağı yılan gibi süzülürken ateş topları saça saça gelmeyi biliyorsun da, kale düşmek üzereyken neden asanı kahveden dövüşe koşan Akif abi gibi millete vurmak için kullanıyorsun? Senin bu hoyratlığın yüzünden ölenin hesabı yok ama sana göre büyü gereksiz. Kusura bakma da, yüzüğü Frodo gibi bir yavruya verirken gereksiz, savaşırken gereksiz, Orklar milleti kebaplık kıyma gibi satırdan geçirirken gereksiz ama sen tepeden aşağı inerken karizmana karizma katmak için gerekli öyle mi? Gandalf tam şov adamısın, sopanla tek tek Ork döveceğine patlatsana bir ateş topu, kotalı mı arkadaşım bu asa?
7. "You shall not pass!" gibi ego patlamaları sergiler.

"You shall not pass!" gibi ego patlamaları sergiler.
Yani demek istiyor ki "benim cesedimi çiğnemeden geçemezsin!" Kime diyor? Balrog'a, peki Balrog bunun anlıyor mu? Yahu mümkün mü? eleman daha konuşmasını bilmiyor, ateş sıçan bir tip ama Gandalf millete karizma yapacak ya, artist tavırları sergileyecek ya, bas bas bağırıyor. Tabi bunu gören Aragorn'u, hobbit'i "vay be ne kral adam" diyor arkasından. Gandalf'ın istediği de bu işte, yoksa yemişim shall not'ını, pass'ını! Filminde "Witch King"e karşı yenildiğini, sonradan Witch King'i bir hobbit ve bir kızın hakladığını da unutmayalım.
8. Kıskanç bir dedemizdir.

Kıskanç bir dedemizdir.
"Sauron'u saymazsak orta dünya üzerindeki en tehlikeli yaratık benim" dediği sahneyi unutmadık. Yani Sauron'u deli gibi kıskanıyor. Aslında anlaşmayla, konuşarak çözülebilecek bir meseleyi "Orta dünya savaşına" çeviren, milleti Sauron'a karşı dolduruşa getiren, kimseyi onunla konuşturmayan, diplomasi kanallarını bir bir tıkayan bizzat Gandalf'tır. Bunun sebebi de Sauron'u kıskanmasıdır, çünkü o varken Gandalf orta dünyanın bir numarası olamayacağını biliyordu. Binlerce türün, ırkın yok olması pahasına kendisini bir numaraya taşıyacak adımları ustaca atmış ve sonunda hedefine ulaşmıştır. Bravo, orta dünya nüfusu %80 azaldı ama sen artık en tehlikeli yaratıksın, hadi bunu gri Gandalf'ı çıplak gezdirerek kutla şimdi.
9. Bencildir.

Bencildir.
Tüm seri boyunca "büyü yanlış bir şey, yapamam" diyen, karizma kasan Gandalf  Balrog'u görünce kılıcı, sopayı bir kenara bırakıp büyüye sarılmıştır. Neden? Çünkü bencildir, kendisi söz konusu olduğunda büyü doğru, ama 1 metrelik hobbit yüzüğü Mordor'a götürürken büyü gereksiz, Gondor'da insanlar kıyılırken gereksiz... Hadi oradan, asıl gerekli yerlerde sopayla eğlen, kendi derdine düşünce büyüye aban. Asandaki ışıkla üçlemenin en güçlü yaratıkları nazgulları korkutup kaçır ama sıradan yaratıklarla savaşırken asanı bir sopa niyetine kullan. Yakışmadı.
10. Saçlarına gösterdiği özenin onda birini orta dünya için sarf etseydi her şey farklı olabilirdi.

Saçlarına gösterdiği özenin onda birini orta dünya için sarf etseydi her şey farklı olabilirdi.
Ben biraz ters yatsam bir tutam saçım sabaha allak bullak oluyor ama savaştan savaşa, mücadeleden mücadeleye koşan Gandlf'ın saçları ipek gibi kalıyor. Ne bir yağlanma, ne bir dağılma, ne bir kirlenme yok. Diyeceksiniz ki "o büyücü, hallediyordur" başından beri onu söylüyoruz işte. Konu kendisi olunca kepek sorunuyla bile büyü ile mücadele ediyor ama Frodo'yu bir kartala bindirip Mordor'a yollamayı akıl edemiyor!
11. Assolist sendromu sahibi.

Assolist sendromu sahibi.
Her olaya son dakikada yetişmek gibi bir huyu var. Sanki "son dakika gidersem daha çok saygı duyarlar" gibi bir kaygısı var. Burada yine kendisinin karizma hevesine tanık oluyoruz. Kıza randevu verecek olsa, "saat 2 gibi AVM'nin doğusuna bak!" diyecek neredeyse.
12. Ergen tavırları.

Ergen tavırları.
Hobbit serisinde Bilbo'yu gaza getirip"Lonely Mountain"a kadar götürmüş, orada yok yere yüzük belasına bulaştırmıştır. Şimdi bu olgun, akil bir insanın yapacağı davranış mıdır? El kadar Hobbit'in başını belaya sokmak hangi büyü, hangi akıl kitabında yazar?
13. Afili sözler ustası.

Afili sözler ustası.
Bakın diyor ki kendisi "ben umut dolu sözler söyledim; ama sadece umut dolu. Umut zafer demek değildir." Devamı var, "umutsuzluk içinde olanlara öğüdüm yok." Yani işi gücü umut vermek, gaza getirmek, sonra eline yüzüğü tutuşturup ateşlere atmak. Kendisi de sopayla eğleşsin dursun. "Kendime ait olmayan hiçbir şeyi riske atmak istemem." lafını da unutmayalım, sanırsın Frodo bunun malı da Mordor'lara kadar sürdü garibanı.
Bonus - Yine arif bir kişidir.

Bonus - Yine arif bir kişidir.
"Yaşayanların bir kısmı yaşamayı hak etmiyor olabilir, ama ölenlerin de pek çoğu ölmeyi hak etmemişti. Onları geri getirebilir misin? Öyleyse kimin yaşayıp kimin ölmesi gerektiği konusunda acele karar verme." gibi güzel şeyler söylemişliği de vardır.