Marslı adlı 2015 yapımı ünlü filmde söz konusu Marslı kimdir?

A. Tom Cruise
B. Matt Damon
C. Michael Keaton

Marslı Filmi

Gün geçmiyor ki bir roman, beyaz perdede ete kemiğe bürünmesin... Bunların en son ve en net örneklerinden birisi de, Marslı Romanı oldu.

Bu Hafta Vizyona Giren Filmler : 2 Ekim :: Bu hafta vizyona giren filmler - 2 Ekim 2015
2 Ekim haftasında vizyona giren filmler arasında Marslı ve Şah Mat gibi merak edilen yapımlar...
Dünya çapında büyük bir popülarite elde eden Marslı Romanı, bu popülaritesini, uyumlu içeriğiyle beraber, beyaz perdeye taşımış ve en nihayetinde seyircileriyle buluşmuş oldu.

Önce Roman sonra Film: Marslı!
Orijinal adı The Martian olan ve Andy Weir tarafından, bilim-kurgu kategorisinde yer alan Marslı, kategorisindeki diğer örneklerine nazaran, farklı bir işleyiş tarzı benimseyerek, The New York Times Best Seller olmayı başarabilmişti.

Marslı Romanı’nın, tüm dünya kapsamında ulaştığı bu okuyucu kitlesinden sonra ise, sinemaya uyarlanma kararı hiç gecikmeden tüm okuyucuya ve izleyicilere müjdelenmişti.

Marslı Film detaylarına değinmeden önce, Marslı Romanını okumayan okuyucular için, kısaca bir özet geçmekte fayda var.

Andy Weir’in kalemiyle gerçek olan Marslı, insanoğlunun Mars’a insanlı uçuşlar yapabildiği dönemleri konu alıyor. Bir günce tadından devam eden Marslı, Mars’ta istenmeyerek terk edilen bir astronotun, hayatta kalma ve eve dönme mücadelesini ele alıyor.

Marslı Film Değerlendirmesi!

Söz konusu Marslı Filmi olduğunda ise, ilk olarak söylenmesi gereken, tüm roman-sinema uyarlamalarında karşılaşıldığı gibi, Marslı Romanı ve Marslı Filmi'nde de, birçok detayın ne yazık ki izleyiciye ulaştırılamaması oluyor.

Marslı Filmi’nin yönetmen koltuğunda, ünlü yönetmen Ridley Scott isminin yer aldığını görülüyor. Nispeten kısıtlı bir oyuncu kadrosuna sahip olan Marslı Filmi başrolünde, Marslı Romanı’nın ana karakterini yani Mark Watney'i canlandıran Matt Damon ismi oluyor.

Matt Damon’a eşlik eden isimler arasında ise; Jessica Chastain, Kate Mara, Kristen Wiig ve Jeff Daniels isimleri öne çıkanlardan oluyor.

Tekrar Marslı Filmi’nin detaylarına dönmek gerekirse, kitaptan bilindiği gibi bir kaza sonucu Mars yüzeyine terk edilen astronotun, günce tadında hayatta kalma mücadelesini ve akabinde NASA ile ortaklaşa çalışmalarıyla, yeniden eve dönme çalışmalarını konu alıyor.

Her ne kadar olabildiğince detaylı işlenmeye çalışılmış olsa da Marslı Filmi, romanını okuyan izleyiciler için, birçok detaydan yoksun kalacakları bir film olacaktır. Ancak bu konuda Marslı Filmi'ni eleştirmek çok da doğru olmayacak... Zira film ve kitap arasında ki en önemli ayrım da, bu detaylı işleyiş noktasında kendini belli ediyor.

2 saat 21 dakika ile uzun bir izleyiş süresi sunan Marslı Filmi, benzer filmlerden olan Gravity-Yerçekimi ve Interstellar-Yıldızlararası filmleri ile bu noktada, benzerlik gösteriyor.

Matt Damon’ın başarılı oyunculuğu önderliğinde ilerleyen film, bir astronotun yaşayacağı zorluklara değinirken, öte yandan NASA’nın yani Uluslararası Havacılık ve Uzay Ajansı’nın, uzay çalışmalarının perde arkasına da değiniyor.

NASA ve çalışmalarının da nasıl şekillendiğinin örneklerini taşıyan Marslı Filmi, özellikle konusuna meraklı izleyiciler için, sıkılmadan izleyecekleri 2 saati aşkın bir izleme süresi vaat ediyor diyebiliriz.

Kitabını okumamış ve filmini de henüz izlememiş kimseler için, olabildiğince spoiler vermemek adına detaylarından kaçındığımız Marslı Filmi ile ilgili, net olarak söylenebilecek şey ise, bilim-kurgu tarzını seven izleyicilerin, bekledikleri karşılığı alabilecekleri bir film ile karşılaşacakları olacaktır.

Özellikle daha önce Gravity-Yerçekimi ve Interstellar-Yıldızlararası filmlerini deneyimlemiş ve keyifli zaman geçirmiş kimseleri, biraz da mizahi detaylarla süsleyen Marslı Filmi, nispeten daha keyifli bir izleme süresi sunabilecektir.

Son olarak belirtmek gerekiyor ki Marslı Filmi, yakın gelecekte yaşanacak uzay gelişmelerini de, bir nevi önceden anlatmış oluyor. Zira NASA’nın gündeminde, uzun zamandır Kızıl Gezegen Mars için insanlı uçuş hazırlıkları bulunmakta...

Hem uzay hem de Dünya ülkelerinin uzay çalışmaları ile ilgili merak edilen soruları cevaplayan Marslı Filmi, kitabın ve filmin ana karakteri Mark Watney ile mizahi detayları, uzay bilimi ve astronotların uzay yaşamının zorlukları ile ilgili detayları olabildiğince sıkmadan, izleyicilerine aktarmayı amaçlayan bir film olarak özetlenebiliyor.