TV8’de yeni başlayan Fenomen’e şöyle bir göz attım. Hani, geçenlerde bir haber çıktı, “Hadise’nin göğüs dekolteli fotoğrafı Instagram’da bir saatte 55 bin beğeni aldı” diye… İşte o haber bizim bu programa her şeyden çok ihtiyacımız olduğunu bas bas bağırıyordu. 
 
TV8 de ne yapmış; “sosyal medya fenomeni” dediğimiz insanlardan kızlı erkekli bir grup oluşturup aynı evin içine sokmuş, hepsi de gururlu fenomenler (kelimenin anlamı da iyice kaydı artık) ama iş güç yok, o yüzden bu programlara katılabiliyorlar.
 
-Oğlunuz ne iş yapar? -Fenomendir efendim… -Çiçeğini, çikolatanı al git!
 
Artık bu programların kazanma formülü de oturdu çok şükür. Rakiplerini ez, bitir, aşağıla, gönder. Yarışmacılar da, ne kadarı mizansen ne kadarı doğal bilinmez, daha ilk bölümden herkes birbirine tırnaklarını geçirmenin derdinde…
 
Emeği geçenler bozulmasın ama bu program, “televizyonda izlediğim en zekasız şey” dediğim İşte Benim Stilim’i bile bir kültür sanat programı seviyesi zannettirecek bir iş… Bir yerlerde yarışmacıların sloganlarını yayınlamışlar, hepsi liderlikten falan bahsediyor, güldüm! Yahu, liderlik vasfının kırıntısına sahip olsanız sizi bu medya sirkinde oynatamazlar.

Gençlere bunu mu izleteceğiz, sorumluluk duygusu bu yayıncılığın neresinde? 30’una varmadan her yanına estetik yaptırmış, diksiyonu kaymış kadınlar “benimm 600 binnn takipçimm vaarrrrr” diye birbirlerine hava atıyorlar, saçma sapan didişmelere giriyorlar vs. Hayır, girsinler ama biz niye bunu izlemek zorundayız ki? Acun Ilıcalı başka kanallara çalışırken çok daha eğlenceli ve zararsız işlere imza atıyordu, şimdi ne oldu? Sosyal sorumluluk adına yayınladığı izdivaç programını sonlandıran bir kanal bu tuhaflığı önümüze neden sürüyor? Banu Avar’ın hazırladığı, Facebook’ta rastladığım bir video var, bu programların toplumu formatlamak için hazırlanıp gösterildiğine dair bir komplo teorisi… Onu yalancı çıkarmamaya mı çalışıyor TV8 acaba?
 
Yıllar önce bu formatı hayatımıza sokan Biri Bizi Gözetliyor’a katılanlar ne kadar düzgün, normal insanlarmış meğer ve programcıların unuttuğu şey de bu; insanlar kendilerine benzeyenlerin hikayelerini merak eder. Hoş, bunu sinemacısından, dizicisine herkes unuttu, bize gösterdikleri resimlerde bu toplumu çizemiyorlar artık.
 
İlle de bir şeylere benzetmek gerekiyorsa, Fenomen, Kısmetse Olur’u fena şekilde andırıyor özellikle genç cast sebebiyle… Erkekler evi, kızlar evi falan derken, çıkış noktası olarak internette bilmem kaç bin takipçisi olan insanları seçmiş olsa da oraya evirileceği de muhakkak!
 
Acun Medya’ya da hayatımıza Ayşenur Balcı gibi bir insanı soktuğu için çok teşekkür ederim, Türk toplumunun, özellikle gençlerin rol model alması gereken müthiş ve donanımlı bir insan! İki yıl önce, bu stil programları ilk başladığı vakitlerde “Özlem Özden Evrenin Hakimi Olacak” diye bir yazı yazmıştım. Geldiğimiz noktada onu bile mumla arıyorum!
 
Fenomen, televizyonda bu isimle izlediğimiz ilk yapım değil, bir zamanlar Sinan Çetin’in hazırladığı Star’da yayınlanan ve doğaüstü güçleri olan insanların ekrana çıkıp marifetlerini gösterdikleri aynı isimde bir program vardı. Bu programdaki gençlerin pek öyle doğaüstü bir yeteneği yok, aslına bakarsanız hiç yetenekleri yok, kendileri de farkında havayla çalımla orada kalabildikleri kadar kalıp dizilere, filmlere sızmanın derdinler. Her şey şöhret olmak için artık ve bedeli kimsenin umurunda değil.
 
Program Total'de ilk 50'de yok, hatta tekrarı kendisinden çok izlenmiş ama tuhaftır AB seyircisi daha çok sevmiş. TV8, sunumuna Öykü Serter'i de getirdiğine göre bu programa güveniyor olmalı, tutar mı tutar ama inanın bizim bunu izlemeye hiç ihtiyacımız yok. Bu artık TV yayıncılığının bambaşka bir tarafa gittiğinin göstergesi… Oysa özel TV’ler yayına ilk başladığında ne çok sevinmiştim, kültür dünyamız genişleyecekti vs. Ne saf umutlar!
 
MURAT TOLGA ŞEN – [email protected]