Mezopotamya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemil Aydoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile yaptığı görüşmeden sonra bölgede yaşanan çatışma ortamı ve Kürt sorunu hakkında bir rapor hazırladı. Raporda çeşitli taleplere yer veren Aydoğan, ülkenin selameti için derhal ateşkes sağlanması gerektiğini kaydetti.

2012’de Ekopolitik Kurumu adına PKK’nın elinde bulunan kamu ve sivil insanları teslim almak ve ateşkes için görüşmeler yapmak üzere PKK’nın Avrupa sorumlusu ile görüşmeler yaptığını dille getiren Aydoğan, devletin bilgisi dahilinde çözüm sürecinde yaptığı çalışmalar hakkında rapor da verdi.

Aydoğan, raporda şu tespitlerde bulundu:

"1. Ortadoğu’da uluslararası güçlerin Kürdistan’ın 4 parçası üzerindeki projelerine karşı dikkatli olunmalıdır. Kürt halkının ülkemizdeki coğrafyada olmak üzere büyük çoğunluğunun ne pahasına olursa olsun destekleri kazanılmalıdır.

2. Bu acımasız şiddet ve savaş bir an önce durdurulmalıdır. Yani en azından hava saldırıları ve PKK’nın ülke içindeki silahlı eylemlere son verilmesi sağlanmalıdır.

3. Çözüm süreci tüm Türkiye’yi kapsayacak bir şeklide oluşturulmalıdır. Aracı heyetlerin tek partiden olması kamuoyu içinde barışın olumlu imajını bir partiye propaganda yapılmasına imkân oluşturmaktadır. Bu girişimler objektif barışa da gölge düşürmektedir.

4. Arabulucu ve barış heyeti iktidar partisi HDP ve Kürt halkı tarafından barış ve demokrasi mücadelesinde samimi olarak tanınan şahsiyetlere yer verilmelidir.

5. İnsan Hakları beyannamesinde yer alan halkların ve azınlıkların demokratik talepleri pazarlık konusu yapılmadan hayata geçirilmeye çalışılmalıdır.

6. Böyle bir barış girişiminin hayata geçirilmesi durumunda bir barış savunucusu olarak bu sürece her nevi desteği vermeye hazır olduğumu belirtmek istiyorum."