Erkoç'un makamındaki ziyarette konuşan Espinoza, Malatya'da olmanın kendisi için büyük bir memnuniyet olduğunu söyledi. 2,5 yıl önce geldiği Malatya'nın bu süre zarfında oldukça büyüdüğünü gördüğünü aktaran Espinoza, ABD ile Malatya arasında daha büyük bir ekonomik işbirliğini görmek istediğini belirtti. 

İki ay sonra Türkiye'de görevinin biteceğini ifade eden Espinoza, "Bu bölgede bulanan birkaç ili daha önce görmemiştim. Bu nedenle Türkiye'den ayrılmadan önce o illeri de görmek istedim. Türk-Amerikan ilişkilerini genişletmek için elimden geleni de yapmak istedim. Aynı zamanda özellikle bizim ekonomik ilişkileri genişletebileceğimiz alanlar var mı yok mu onları da görmek istedim. Muş'a gittim, Bingöl, Tunceli, Elazığ, sonra Malatya. Sonra da Adıyaman'a gideceğim"  diye konuştu. 

Bir gazetecinin "Türkiye'de 10 gün sonra genel seçimlerin yapılacak, bu konudaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?" sorusuna, Espinoza, "Benim bu ziyaretim özellikle bizim ekonomik ilişkilere odaklı. Seçimler de bir iç mesele" yanıtını verdi.

New York Times gazetesinde Türkiye'yle ilgili çıkan haberlere ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Espinoza "Washington'da o konuya yeterince cevap verildi. O nedenle benim o konuda bir yorum yapmama gerek yok" dedi. 

TSO Başkanı Erkoç da Espinoza'yı Malatya'da ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. 

Komşu ülkelerindeki sorunların bir an önce bitmesini arzu ettiklerini kaydeden Erkoç, "İnanıyorum ki Malatya bu bölgeye ciddi şekilde ihracat yapacak potansiyele sahiptir. Özellikle komşu ülkelerdeki bu istikrarsızlığın bir an önce sonlanmasını arzu etmekteyim. Dünya insanlığının huzura ihtiyacı var" dedi.  

Malatya olarak ihracatlarının önemli bir kısmını ABD'ye yaptıklarını anımsatan Erkoç, yaklaşık 406 milyon dolarlıklık bir ihracatın söz konusu olduğunu kaydetti.