Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla başlatılan proje kapsamında Malatya’da da demonstrasyon amaçlı 8 çeşit tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriliyor.
Bu kapsamda Akçadağ ilçesi Kotangölü Mahallesinde İlhan Önal’a ait 10 hektarlık demonstrasyon alanında 40 kilogram Aspir tohumu yetiştiriliyor. Malatya Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü proje bütçesinden karşılanarak tamamı hibe yoluyla karşılanan proje ile birlikte Demonstrasyon amaçlı ekilen Aspir hasadı için tarla günü düzenlendi. Etkinliğe Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Zülküf Yıldırımoğlu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci, Akçadağ İlçe Müdürü Mekselin Yıldız, Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz ile teknik personeller ve üreticiler katıldı.
Malatya’da tıbbi ve aromatik bitkilerden yeni bir bitki deseni ile tarım için önemli bitkilerin deneme amaçlı gönüllü çiftçiler tarafından yürütüldüğünü dile getiren İl Müdürü Vekili Yıldırımoğlu, “Bilinçli üretici profili göz önüne alınarak Akçadağ, Arguvan, Doğanşehir, Doğanyol, Kuluncak, Yazıhan ve Yeşilyurt İlçelerinde 20 üretici ile projemiz yürütülmektedir. İl Müdürlüğümüzce temin edilen Çörekotu, Kimyon, Kinoa ve Aspir tohumları üreticilerimize teslim edilerek ekimleri yaptırılmış, konu uzmanlarımızın nezaretinde hasatlar başlamıştır. Bu bitkilerin sonuç raporlarına bakılarak İlimiz çiftçileri için önemli avantajlar sağlayacak, ürün deseninin genişlemesiyle tarımsal üretim sürecini yıl içine yayılacak ve üreticilerimiz ekonomik anlamda ek gelir sağlayacaktır. Bu projeye 2017 yılında da devam edilecektir. Projenin yürütülmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Üretici İlhan Önal ise, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün bu tür yeni projelerle girdi temini ve teknik destek sağlamasından dolayı çok memnun kaldıklarını belirterek bu tür yeni projelerde yer almaktan mutlu olduklarını ifade etti.
Ziraat Mühendisi Badin Kılıç daha sonra katılanlara yürütülen proje hakkında bilgiler verdi. Kılıç, yapılan verim tespitinde aspir bitkisinden dekara 125 kilogram verim alındığını, bölge ve iklim şartları değerlendirildiğinde bir sulama ile alınan verimin ortalama verimi yakaladığını ifade ederek bitkinin bölge için uygun bir bitki olduğunu söyledi.