Malatya Adliyesi'nde bir araya gelen Kadın Hakları Komisyonu üyeleri adına açıklama yapan avukat İlknur İşler, Anayasa Mahkemesi tarafından verilen iptal kararının Anayasa'nın İnkılap Kanunlarının Korunması başlığında düzenlenen 174. maddesinin 4. fıkrasında belirlenen, "Evlenme akdinin evlendirme memuru önünde yapılacağına dair medeni nikah esası" ile aynı kanunun 110. maddesi hükmüne aykırı olduğunu öne sürdü.

Anayasa Mahkemesi'nin oy çokluğuyla resmi nikah olmaksızın dini nikah kıyan imam ve çiftlere hapis cezası öngören düzenlemeyi iptal etmesi kararını benimsemediklerini ve karşı çıktıklarını söyleyen İşler, iptal edilen düzenlemenin amacının, dini merasim yapılmasını engellemek değil, dini inançların kullanılarak kadın ve çocukların istismarının engellenmesi olduğunu kaydetti. 

Kararın, evlenmeden birlikte yaşayanlarla dini inançları gereği evlendiğini düşünenler arasında bir ilişki kurularak da gerekçelendirilemeyeceğini belirten İşler, "Birlikte yaşayan bireyler, bunun evlenme akdi olmadığını, güvencelerini taşımadığını açıkça bilmektedir. Resmi evliliğe alternatif bir evlilik akdi varmış gibi sanrı uyandırmaktan öteye gidemeyecek ve vahim hak ihlallerine yol açacak bu iptal kararı, hukuk devleti ilkelerine de aykırıdır. Kaldı ki Anayasa Mahkemesinin öncelikle Anayasamızda yer alan ve değiştirilemez ilkesi olan 'Laiklik ilkesi' çerçevesinde hareket etmesi gerekir" diye konuştu.

Kadın Hakları Komisyonu üyelerine Malatya Barosu Başkanı Enver Han da destek verdi.