Arslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı ve İtalya Sapienza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane ve beraberindeki heyet, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ı ziyaret etti.
Arslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı ve İtalya Sapienza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane, beraberinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Cumali Ayabakan ve Arslantepe Hüyüğü Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal ile birlikte Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette konuşan Gürkan, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, dünya ve insanlık tarihi açısında Arslantepe’nin önemine dikkat çekti. Gürkan, “Arslantepe, dünya insanlık tarihi açısından medeniyet tohumlarının ilk ekildiği, ilk saçıldığı ve ilk filizlendiği yer olarak karşımıza çıkıyor. Gerek insanlık tarihi açısından, gerek İslam tarihi açısından, gerek milletimizin tarihi açısından çok önemli bir merkez. İnsanlık tarihi açısından bir kere Arslantepe ilk devlet hayatı, ilk tarımsal hayat, ilk muhasebe kayıtları, ilk bürokrasi hayatının, ilk demir devrine dönüş ve demirin silahla kullanılması olgusunun olması hasebiyle gerçektende Arslantepe’ki bu bulgular dünya insanlık tarihine büyük ışık tutuyor. Medeniyetimizin tanıtılmasında ve medeniyet tohumlarının Malatya’da zuhur ettiğinin bulunması ve anlatılması noktasında Arslantepe, Malatya’nın önemini bir kere daha gün yüzüne çıkartmış oluyor. Bundan sonraki süreçte de Arslantepe’nin dünya kültürel miras aday listede olması ve o aşamaya gelmesi önemli bir aşamadır” şeklinde konuştu.
Arslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı ve İtalya Sapienza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane ise bu yıl kazı çalışmalarının yeni başladığını ifade etti. Frangipane, “Yeni geldim.40’ıncı senem. Arslantepe’de iş başladı ve bu senede inşallah çok güzel sonuçlar olacak. Biz şimdi yeni başladık ama yeni Hitit dönemde çalışmak istiyoruz bu sene. Güzel mimari bulduk. O zaman Arslantepe büyük bir merkez oldu. Dünyada ilk saray burada var. Geçen sene biz büyük bir bina bulduk. 3300 millattan önce böyle bir şey dünyada başka millette yok. Bunun için kültür mirası Arslantepe inşallah olacak. Burada koruma çok iyi” ifadelerini kullandı.
Arslantepe Hüyüğü Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal’da, Arslantepe’nin dünya kültür mirası asıl listesinde yer almayı hak ettiğini belirtti. Erdal, “Aslantepe merkezi otoriterin dünyada ilk kurulduğu merkezlerden birisi ve gerçektende Anadolu’nun en iyi korunmuş höyüklerden birisini temsil ediyor. Bu açıdan da dünya kültür mirasında ön listesinde yer almayı fazlasıyla hak ediyor. En kısa zamanda asıl listeye girip de hem Malatya’ya hem de Battalgazi Belediyesi’ne çok büyük katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Bu çalışmada hem belediyemiz hem de Marcella’nın başkanlığında ve Kültür Bakanlığının izni ile kontroller çerçevesinde yapılıyor. Arslantepe, Anadolu’nun en iyi korunan höyüğü olması münasebetiyle güzel yerde. Aynı zamanda Arslantepe höyüğünden elde edilen bilgiler özellikle insan iskelet kalıplarının incelenmesi, hayvanlardan elde edilen verilerin değerlendirilmesi, buradan çıkan küçük buluntuların, çanak, çömleğin incelenmesi, mahallenin incelenmesi gibi veriler Arslantepe’yi dünya çerçevesinde tanınan bir yer haline getiriyor. Bu kültür mirası listesinde asıl listeye dahil olduktan sonra hak ettiği yeri daha fazla kazanacağını düşünüyorum. Bu çalışma halkın desteği ve belediyenin büyük katkıları olmaksızın olmayacaktı” diye konuştu.