Azerbaycan’ın siyasi ve ekonomik olarak gelişmesinde büyük bir yere sahip olan Haydar Aliyev’in 93’üncü doğum günü dolayısıyla Malatya’daki Azerbaycan Öğrencileri tarafından 2 günlük bir anma etkinliği düzenleniyor.
2003 yılında hayatını kaybeden ve Azerbaycan için önemli bir yere sahip olan Haydar Aliyev’in 93’üncü doğum yılı Malatya’da düzenlenen bazı etkinlik ile kutlanılıyor. Bir otelde gerçekleşen etkinliğe Azerbaycan Milletvekilleri Nagif Hamzayev ve Ganira Paşayeva, Ünlü Kazak Şairi eski milletvekillerinden Muhtar Şahanov, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik ile Malatya’da okuyan Azerbaycanlı öğrenciler ve konuklar katıldı.
İki ülkenin milli marşlarının okunması ile başlayan etkinlikte daha sonra Haydar Aliyev’in hayatını anlatan kısa bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Azerbaycanlı Öğrenciler Temsilcisi Ramal Şemşedli tarafından yapılan açılış konuşmasından sonra söz alan Kazakistanlı şair-yazar Muhtar Şahanov, Haydar Alivey’i anlattı.
Daha sonra söz alan Azerbaycan Milletvekili Ganira Paşayeva ise gazetecilik yaptığı dönemlerde Aliyev ile birçok gezi ve incelemelere katıldığını anımsatarak, “Benim gördüklerime göre Türk Dünyasının en büyük liderlerinden biriydi Haydar Aliyev, aynı Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi” diye konuştu.
Karabağ olayının 90’lı yıllarda başlamadığını belirten Paşayeva,“20. Yüzyılda Ermeniler, Kremlinde arkalarında duran bazı güçlerle kaç defa bu konuyu gündeme getirmişler ve Karabağ’ı Azerbaycan’dan koparmak istemişler. İşte Aliyev kendi çıkar ve mevkisini düşünmeden milletin ve vatanın çıkarlarını düşünerek hayatını, kariyerini her şeyini riske attı” şeklinde konuştu.
Bir diğer Azerbaycan Milletvekili Nagif Hamzayev ise Aliyev’in bağımsız Azerbaycan’ın kurulmasında büyük fedakarlıklar üstlendiğini belirterek, “Haydar Aliyev her birimiz için gereken tavsiyeleri verdi. Azerbaycan’ın geleceği için tüm yapılması gerekenleri hazırladı. Biz rahatlıkla söyleyebiliriz ki Azerbaycan’ın bağımsızlığı daimidir” ifadelerine yer verdi.
Bu arada anma etkinlikleri kapsamında 11 Mayıs günü yeni Belediye Binası arkasındaki alanda Aliyev’in 93’üncü doğum günü olması nedeniyle Azerbaycanlılar tarafından 93 metrelik bir yaş günü pastası kesileceği belirtildi.