Yeşilyurt Belediyesi ve Malatya Şam Derneğinin ortaklaşa düzenledikleri meydan iftarında Malatya’da misafir edilen Suriyeli aileler ve çocukları ağırlandı. İftarda Suriyeli vatandaşlarla buluşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Türkiye Cumhuriyeti olarak Suriyeli kardeşlerimize kucak açmamızın, ekmeğimizi paylaşmamızın nedeni, kadim bir medeniyete sahip oluşumuzdan ileri gelmektedir" dedi.
Yavuz Selim Mahallesi Mehmet Akif Ersoy İlkokulu bahçesinde düzenlenen iftar yemeğine, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Vali Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, İl Müftüsü Ümit Çimen, Anadolu Platformu Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Zekeriya Şengöz, Malatya Şam Derneği Başkanı Ahmet Nottuf, Belediye Başkan Yardımcıları ile Suriye’deki savaş nedeniyle Malatya’da da misafir edilen Suriyeli aileler ve çocuklar katıldı.
İl Müftüsü Ümit Çimen’in Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda daha sonra Anadolu Platformu Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Zekeriya Şengöz söz alarak, “Kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’in indirildiği Kadir Gecesinde böyle güzel bir ortamda Suriyeli kardeşlerimizin bu ortamı paylaşmaları, kaynaşmaları bizi bahtiyar etmiştir. Suriye’den gelen bu insanlar bizim kardeşimizdir, bize düşen Ensar görevini yerine getirmek. Rabbime dua edelim ki, bu kardeşlerimiz o zulüm altında inim inim inleyen Suriye’deki topraklarına, vatanlarına, kendi bağlarına bahçelerine, evlerine ve yıkılan yuvalarına yeniden dönüp Allah’a kulluk ederek yaşamlarını sürdürsünler” şeklinde konuştu.
Polat: “Kadir Gecesindeki bu yemeğin anlamı büyük”
Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ise Suriye’deki zulüm ve baskıdan dolayı ülkelerini terk etmek durumunda kalan Suriyeli ailelerle iftar yapmanın kendileri için ayrı bir güzellik olduğunu söyledi. Kentte misafir edilen Suriyeli vatandaşlara imkanlar ölçüsünde yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade eden Polat, “Sivil toplum kuruluşlarımız ve Malatyalı hemşerilerimiz üzerine düşen görevleri yerine getiriyor. Bu bir imtihan ve bu imtihanı birlik beraberlik içerisinde yerine getirirsek başarılı oluruz" ifadelerine yer verdi.
Öncelikle barınma ve gıda ihtiyaçları karşılanan Suriyeli misafirlerin eğitimleri ile ilgili çalışmalar da yapıldığını dile getiren Polat, "Yeşilyurt Belediyesi Yeşilkonaklar’da iki sınıfta Suriyeli öğrenciler eğitim görüyor. Kurum kuruluş ve sivil toplum ile yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneğini Yeşilyurt’ta sergiliyoruz. Malatya Şam derneği ilimizde güzel bir organizasyonla Türkiye’ye örnek bir uygulama gerçekleştiriyor. Yapılan çalışma ile konteyner kent dışında yerleşim izni alan Suriyeli öğrenciler taşımalı sistem ile eğitim görüyor. Bu uygulama ile çocuklar eğitim ve öğretimden uzak kalmadan yetişiyor” dedi.
Bakan Tüfenkci: “Terör panik ve korku amaçlıyor”
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’de konuşmasına İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yaşanan terör saldırısını kınayarak başladı. Terörün insanlık suçu olduğunu ve bu saldırıları gerçekleştirenlerin insanlıktan çıkan zavallı mahlukatlar olduğunu söyleyen Tüfenkci, “Terörün bir insanlık suçu olduğunu, bütün insanlara karşı işlenmiş bir suç olduğunu biliyoruz. Bu saldırılar görünürde Türkiye’ye yapılmış olsa da asıl insanlığa karşı yapılmış bir saldırıdır. Bu terörü gerçekleştirenler hangi amaçla yaparsa yapsınlar, arkalarında kimler olursa olsun işledikleri suç cinayettir, insanlık suçudur. Orada masum insanlar var. Ramazan ayında bu hain saldırıları gerçekleştirebiliyorlarsa doğrusu onlar insanlığını yitirmiş mahlukatlar olarak görüyoruz. Millet olarak birlik ve beraberlik içerisinde inşallah terörün amaçladığı korku ve paniğe kapılmadan dimdik ayakta duracağız” ifadelerini kullandı.
Ramazan ayının rahmet ve bereket ayı olduğunu ifade eden Bakan Tüfenkci, Ensar bilinci içerisinde Suriyeli vatandaşları muhacir kabul ederek sofralarını ve gönüllerini açtıklarını söyledi. Suriyeli vatandaşlara sağlık ve eğitim hizmetlerini vermeye çalıştıklarını belirten Tüfenkci, “Bu insanların düşmüş oldukları mağduriyeti gidermek noktasında gayret gösteriyoruz” dedi.
Türkiye’nin bugüne kadar Suriyeli vatandaşlar için 11. 5 milyar dolara yakın para harcadığını ifade eden Tüfenkci, “Biz bunu kadim inancımızdan dolayı yapıyoruz. Biz Müslüman olduğumuz için onları kardeş bildiğimiz için kardeşlik bilinci, kardeşlik hukuku çerçevesinde ülkemizi, soframızı, ekmeğimizi paylaşıyoruz. Çünkü biliyoruz ki biz bir ümmetiz ve bu ümmet birbirine sahip çıkmak zorunda. Ama bu ümmetin içerisine fitne sokmaya çalışanlar, bu ümmeti parçalamaya çalışanlar, ümmeti birbirine düşman etmeye çalışanlara karşıda bizlerin uyanık ve bilinçli olması gerekiyor. Kimin kiminle dost olduğunu bilmemiz önemlidir. Biz kendimiz birliğimizi ve beraberliğimizi sağladığımız sürece inşallah hem Türkiye’de insanlara umut olacağız, hem de dünyada insanlara umut olmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
Suriye’deki zulmün ve baskının ortadan kalkacağına inandıklarını sözlerine ekleyen Bakan Tüfenkci, “İnşallah kısa zamanda Suriye’deki bu karışıklık ve zulüm durur ve insanlar tekrardan kendi yurtlarına dönerler. Biz ülke olarak ne kadar burada rahat ettirmeye çalışsak ta insanın kendi evi ve yurdu gibi olmaz. İnşallah kısa zamanda yurtlarına dönerler ve kardeşlik hukukumuz o şekliyle devam eder. Onlarda bizim burada yapmış olduğumuz güzellikleri kendi ülkelerine taşırlar” diye konuştu.
Konuşmalardan sonra okunan ezan ve yapılan duaların ardından hep birlikte iftar yapıldı.