Yılmaz, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir otelde yaptığı toplantıda, dünyanın küresel krizin etkilerinden tam anlamıyla çıkamadığını belirtti.
Bazı ülkelerdeki durgunluğun devam ettiğini vurgulayan Yılmaz, Çin'de dahi büyümenin giderek düştüğünü ifade etti.

Gelişmekte olan ülkelerin de çok iyi durumda olmadığını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Japonya, çok küçük büyümelerle idare etmeye çalışıyor. Bu yıl Rusya ve Brezilya gibi ülkeler ise bırakın büyümeyi küçülmeyle karşı karşıya. Buna rağmen ABD, İngiltere, İspanya gibi ülkelerde bir miktar toparlanma var. Böyle bir dünyada yaşıyoruz. IMF'nin tahminlerine göre dünya bu yıl genel olarak yüzde 3 civarında büyüme sağlayacak. Çok şükür dünya büyümeye devam ediyor bu da iyi bir şey ama yeterli, dengeli değil ve nereye gideceği de çok kestirilemiyor. Döviz piyasalarında aşırı bir oynaklık var. Finansal piyasalarda belirsizliğin yoğun olduğu bir dönemdeyiz. Bu da tüm dünyayı olduğu gibi bizi de etkiliyor. Dünyanın hali ekonomik olarak çok iyi bir noktada değil."

Yılmaz, Türkiye'nin etrafında ise ciddi jeopolitik gelişmeler olduğuna dikkati çekti. 

- "Türkiye'ye eş zamanlı saldırıyorlar"

Suruç'tan sonra değişik terör örgütlerinin koordineli şekilde Türkiye'ye saldırdığına dikkati çeken Yılmaz, "Etnik gerekçeleri kullanan örgütlerin yanı sıra dini alet etmeye çalışan ve mezhep temelli hareket ettiği iddiasında olan terör örgütlerin hepsi bir arada Türkiye'ye eş zamanlı saldırıyorlar" diye konuştu. 

Türk sanayisinin çarklarının dünya şartlarında dönmeye devam ettiğinin altını çizen Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bütün olumsuzluklara rağmen bu yıl inşallah Türkiye ekonomisi en az yüzde 3 büyümeyi başaracak. Geçen gün TÜİK, istihdam rakamlarını açıkladı. İşsizliğimiz yüzde 9,8 ancak çarpıcı bir veri var. Geçen yılın aynı dönemine göre istihdam 932 bin kişi artmış. Bu geçekten bir çok ülkenin kıskanarak ve imrenerek bakacağı bir performans. Bütün bu şartlarda bunu başarmışız. Yine tüketici güven endeksinde özellikle ekimde ciddi bir düzelme olduğunu görüyoruz. Tarım sektörümüz çok şükür iyi durumda. Türkiye, bütün bu zorluklar içerisinde ihracatını belli seviyede tutma gayretinde."

- "İstikrarın önemi bir kez daha arttı"

Yılmaz, ekonomik reformlarla ilgili hazırlık yaptıklarını anımsattı. "Tüm bu olumsuzluklara rağmen Türkiye büyümeyi nasıl başardı" sorusunun üzerinde durulmasını isteyen Yılmaz, bunun sırrının da ülkedeki güçlü ve istikrarlı hükümet olduğuna işaret etti. 

Hükümetin, ne yaptığını çok iyi bildiğini vurgulayan Yılmaz, "Siyasi istikrarla ekonomik istikrar arasında her zaman çok güçlü bir ilişki vardır. Özellikle bugün içerisinden geçtiğimiz zor dönemlerde istikrarın önemi bir kez daha arttı. Allah korusun istikrarı kaybedersek bu ekonomik hayata da sosyal hayata da dış dünyadaki gücümüze de her tarafa yansır. Dolayısıyla istikrarımızı titizlikle korumak durumundayız" değerlendirmesinde bulundu.

Yeni bir hükümet kurmak için iyi niyetli çalışmalar yaptıklarını, zor şartlarda ülkeyi yönetimsiz ve sahipsiz bırakmadıklarını dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bu süreçte hiçbir konuyu ihmal etmedik ve 'tek başına iktidarmış' gibi her türlü meseleye el attık. Ekonomiden terörle mücadeleye, dış politikadan başka alanlara kadar her konuda gece gündüz koşturduk. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bizler elimizde gelen tüm gayreti sarf ettik. Yaşadığımız dönem normal değil. Siyasi belirsizliklerin yükseldiği bir dönem. İnşallah 1 Kasım ile bu belirsizlikler de ortadan kalkacak ve Türkiye çok farklı bir döneme girmiş olacak."

- "Güçlü hükümete ihtiyaç var"

İçeride ve dışarıdaki birçok çevrenin istikrarlı, tek başına bir hükümetin kurulmasını istemediğini anlatan Yılmaz, 7 Haziran sonrası ise AK Parti'siz bir iktidarın olamayacağının görüldüğünü belirtti. 

Sloganlarının "Tek başına, iş başına" olduğunu belirten Yılmaz, "İşimize, reformlarımıza devam edeceğiz ve ülkemizi son 13 yılda taşıdığımız noktanın çok daha ilerisine hep birlikte taşıyacağız. Gerekli desteği göremezsek ki halkın her türlü kararına saygılıyız mecburen başka partilerle gidip yeni bir hükümet ortaklığı arayışına gireceğiz. Bunun ise Türkiye'yi yavaşlatacağını düşünüyoruz. Türkiye'nin ekonomide, teknolojide, eğitimde, adalette ve birçok alanda yeni atılımlar yapabilmesi için güçlü bir hükümete ihtiyaç duyduğuna inanıyoruz. Onun için de hazırlıklarımızı yapmış durumundayız" ifadelerini kullandı. 

Terör olayları ve kısır tartışmalarla Türkiye'yi içe kapatmaya çalıştıklarını anlatan Yılmaz, güçlü bir hükümetle buna izin vermeyeceklerini kaydetti.

- "Uyanık olmamız lazım"

Tek başına iktidarın artık daha güçlü bir ihtimal haline geldiğini vurgulayan Yılmaz, "Bunu artık herkes görüyor. Engellemeye dönük çabaların yoğunlaştığını da son dönemdeki provokatif hadiselerden de bunu anlayabiliriz. 'Türkiye'de yeniden tek başına bir iktidar olmasın' diye çok ciddi bir çaba sarf edildiğini görmemiz gerekir. Bunlara karşı da uyanık olmamız lazım" diye konuştu.

Partisinin seçim beyannamesine değinen Yılmaz, iş kuracak gençlere 50 bin lira hibe ve 100 bin lira faizsiz kredi desteği sağlayacaklarını bildirdi.

Esnafa, iş dünyasına, emeklilere ve tarım sektörüne desteklerinin olduğunu anlatan Yılmaz, gübre ve yemden KDV almayacaklarını hatırlattı. 

Daha sonra Yılmaz'a, Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı İhsan Akın tarafından kepenek hediye edildi.

Başbakan Yardımcısı Yılmaz, 3. Organize Sanayi Bölgesi'nde de incelemede bulundu.