Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi, yaptığı 2. Birleşimle Temmuz Ayı Toplantısını tamamlarken, toplantıda, 15 Temmuz tarihinde yapılan darbe kalkışması Meclis tarafından kınandı.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın, darbe girişimine yapılan direnme sırasında şehit olan sivil vatandaşın cenaze törenine gitmesi nedeniyle Meclis Başkan Vekili Hasan Göğüs toplantıya başkanlık etti. Meclis üyeleri tarafından hazırlanan darbeyi kınama yazısı Başkan Vekili Hasan Göğüs tarafından okundu.
Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri’nin kınama mesajında’’15 Temmuz 2016 gecesi TSK bünyesinde çöreklenmiş illegal bir yapının darbe girişimi, aziz milletimizin tarif edilmez direnişiyle geri püskürtülmüştür. Bu olayı lanetlediğimizi ve kınadığımızı meclis üyeleri olarak kamuoyu ile paylaşıyoruz’’ ifadelerini kullandı.
’’Yeniden 7 düvele karşı savaşıyoruz’’
Meclis Başkan Vekili Hasan Göğüs de darbe girişimini kınayarak, yeniden 7 düvele karşı savaştığımızın bilinmesi gerektiğini söyledi. Göğüs, “Çanakkale Savaşı, Balkan Harbi ve Kafkas Cephesi’nde 7 düvel üstümüze yüklenmişti. Eminim ki bu tür girişimler, bunların uzantılarıyla birlikte bu milletin gelişimini engellemek için planladığı bir harekettir. Ne kadar maşalar değişse, maşaların yapıldığı element değişse de maşayı tutan eller aynıdır. Biz yeniden 7 düvelle savaştığımızı bilmeliyiz” ifadelerine yer verdi.
’’Darbeci zihniyeti lanetliyoruz’’
Daha sonra söz alan CHP Grup Başkan Vekili Hurşit Kuşçu da darbe girişiminin hiçbir şekilde savunulamaz olduğunu belirterek, darbeci zihniyeti lanetledi. Kuşçu,“Demokrasimize ve demokratik kurumlarımıza sahip çıkmalıyız. Kaynağını halktan alamayan, halka hizmet amacı taşımayan hiçbir girişim bugüne kadar başarıya ulaşmamıştır. Halkın iradesi dışında hiçbir iradeyi tanımıyoruz. Türkiye’de haklar ve özgürlüklerin askıya alındığı darbe döneminin izleri yıllar boyunca silinmemiştir.
Böylesine acı bir olayda dahi toplumsal kutuplaşmayı körükleyen adımlar atmak, tedavi edilmesi güç yaralar açabilir. Bu konuda hassasiyet gösterilmeli, ülkemizin verdiği bu zorlu demokrasi sınavı yanlış yollara saptırılmamalıdır. Kötüler birleştiği zaman iyiler de bir araya gelmelidirler. Bir araya gelmek başlangıçtır, bir arada durabilmek ilerlemedir, birlikte çalışmak başarıdır.
Hukukun üstünlüğü, demokratik düzenin korunması, huzur ve güvenin sağlanması hususunda milletimizin göstermiş olduğu kararlı irade, darbecilere en iyi cevap olduğunu düşünüyoruz.
Yaşanan bu olağanüstü sürecin hızla normale dönmesi için her zamankinden daha fazla sağduyu, birlik ve beraberliğe ihtiyacımız bulunmaktadır. Olaylarda yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, ailelerine sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz” diye konuştu.
Gündem maddeleri
Darbe girişimini kınayıcı konuşmaların ardından gündemdeki maddeler görüşülerek karara bağlandı. Gündem maddeleri ile Merkez İlçe Belediyeleri’ne 10’ar, kırsal ilçe belediyelerine 1’er araçlık ücretsiz Parkmetre Abonman hakkı verilirken, Reklam Megalightların tek yüz haftalık bedellerinin adet başı haftalık KDV hariç 180 TL olarak belirlenmesine, MOTAŞ’ın sermaye artırımından kaynaklanan Büyükşehir Belediye hissesine düşen miktarın ödenmesine, derme kanal güzergahının değiştirilmesi için DSİ ile protokol imzalanması için yetki verilmesi kabul edildi.
Ayrıca gündemde bulunan imar maddelerinin çoğu görüşülerek karara bağlanırken, bazıları da ilgili komisyona havale edildi.
Ağustos Ayı Toplantısı
Malatya Büyükşehir Belediyesi, Ağustos Ayı Toplantısı’nı, 10 Ağustos Çarşamba günü saat 14.00’de yapmayı kararlaştırdı.