Malatya’da ‘Çilek Yetiştiriciliğinde Kadın Eli Projesi’ Malatya Valisi Mustafa Toprak’ın da katıldığı programla hayata geçirildi.
Malatya’da geçtiğimiz ay verilen teorik ve pratik eğitimlerini tamamlayan kadın girişimciler, Malatya Valisi Mustafa Toprak’ın da katıldığı programda çilek fidanlarını toprağa ekerek ‘Çilek Yetiştiriciliğinde Kadın Eli Projesi’ni hayata geçirdi.
Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü arazisinde gerçekleştirilen fidan dikimine Malatya Valisi Mustafa Toprak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Zülküf Yıldırımoğlu, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, enstitü çalışanları ve kadın girişimciler katıldı.
Programda kadın girişimciler, enstitü arazisinde çilek üretiminin bütün aşamalarını tatbiki olarak görmeleri amacıyla hazırlanan 500 metrekarelik örnek çilek üretim parselinde çilek fidanı dikimi gerçekleştirdi.
Kadın girişimcileri tebrik eden Malatya Valisi Mustafa Toprak, Müdür Erdoğan ve Müdür vekili Yıldırımoğlu ile kursiyer öğreticilerinden çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan parsel üzerinde üç çeşit fide dikiminin gerçekleştirileceğini böylelikle bu çilek türlerinden hangisinin bölgeye uyumunun daha iyi olduğunu gözlemleyeceklerini söyledi. Erdoğan, bölgeye uyum sağlayan fidelerin dağıtımına da önümüzdeki yıllarda başlayacaklarını kaydetti.
Programda Vali Toprak da kursiyer öğreticilerinden aldığı bilgiler doğrultusunda programa katılanlarla birlikte çilek fidesi dikti.
Kadınlara fırsat tanındığında çok güzel işlere imza attığını ifade eden Vali Toprak, “Bu gün de bunun çok güzel bir örneğini görüyoruz. Kadın girişimcilerimizi kutluyor, başarılar diliyorum. Ayrıca onlara bu fırsatı veren Bakanlığımıza, ilgili kurum ve kuruluşlara ve öğreticilerimize de teşekkür ediyorum. Doğanyol ve Kale ilçelerimizdeki ziyaretlerimiz esnasında da Çilek yetiştiriciliğinin yapıldığını gördük. Ama eski yöntemlerle, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün eğitimlerine katılmadan, onların tavsiye ettiği fide çeşidini kullanmadan 7-8 ay üretimle uğraştıklarını, pazar yeri ve pazar payı konusunda sıkıntılar yaşadıklarını, Doğrudan Gelir Desteği kapsamına alınmak istediklerini gördük. Üreticilerimizin bu sorunlarının çözümü amacıyla bir çalışma yapılması talimatı vermiştim. Müdürlüğümüz bu konuda çalışmalarını sürdürüyor, bu çalışma sonucunda üreticilerimiz burada görüldüğü ve hasat zamanı da görüleceği gibi tekniğine uygun, temiz ve kaliteli, aynı zamanda birim başına daha fazla ürün ede edebilecekleri bir ortama kavuşacaklar. Buradaki kadın girişimcilerimiz de devletimizin desteği ve sağladığı imkanlarla bundan sonra kendi arazilerinde, kendi işletmelerinde ürünlerini üretmeye devam edecekler” dedi.
Toprak, ‘Genç Çiftçi Projesi’ kapsamında projelerini hayata geçiren üreticileri gördükçe mutlu olduğunu kaydederek “Projenin amacına ulaşmış olduğunu görmek bizleri mutlu ediyor. Kırsal alanda tarımsal faaliyetlerini devam ettirmek isteyen üreticilerimize yönelik olarak ve kırsal alanlardan şehirlere göçü önlemek için çok güzel bir proje gerçekleştirmiş olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın destekleri her geçen gün artmaktadır. Özellikle hükümetin ve Bakanlığın uygulamaya koyduğu Genç Çiftçi Projesi ile 18-40 yaş arasındaki genç çiftçilerimizin proje ve üretimleri destekleniyor, 30 bin TL’ye kadar destek veriliyor. Bizler de üretici sayımızı arttırarak önce aile, sonra ülke ekonomisine katkı sağlamalıyız, bizler kırsal alanlarda üretmeyi teşvik edeceğiz ki, ata, baba yadigarı topraklarımızı terk etmeyelim, şehirlere göç etmeyelim. Geçtiğimiz günlerde Akçadağ ilçemizde genç çiftçi projesinden destek alarak kendi kaynak ve girişimini birleştirerek kadın girişimcilerimizin kurmuş olduğu iki güzel tesisin açılışını gerçekleştirdik. İlimizde Genç Çiftçi Projesinden yararlanan 189 girişimcimizin büyük çoğunluğunu yine kadınlarımız oluşturuyor bu da bizi daha da mutlu ediyor. Kadınlarımızın üretimin içerisinde olması, aile ve ülke ekonomisine katkı sağlaması gerekiyor ve bunu her zaman imkan sunulduğunda en iyisini yapabilecek kabiliyetteki kadınlarımız gerçekleştiriyor, Malatya tarımsal ürün üretimi sebze meyve yetiştiriciliği açısından da fırsatlar içeriyor. Genç çiftçi projesi ile bu potansiyeli daha iyi değerlendirmeliyiz” şeklinde konuştu.