Yılmaz, Battalgazi ilçesine bağlı Hacıyusuflar Mahallesi'nde yürütülen DAP İdaresi Hacıyusuflar Köyü Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi Projesi kapsamında mahalleye kurulan güneş panellerini inceleyerek, Vali Süleyman Kamçı ve mahalle muhtarı Nevzat Alan'dan bilgi aldı.

Burada konuşan Yılmaz, DAP İdaresi'nin desteğiyle gerçekleştirilen projeye dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Malatya ilimizde çok sayıda küçük sulama projesini DAP idaremiz kanalıyla finanse ediyoruz. Gerçekten çok güzel projeler yapılıyor ama bu proje ayrı bir özelliğe sahip. Burada çiftçilerimiz terfili, pompalı sulama nedeniyle ciddi bir enerji yüküyle karşı karşıyaydılar. İki terfiyle sulama yapmak durumundaydılar. Bu enerji maliyetlerinden dolayı da sulamayı kullanamıyorlardı. Dolayısıyla sıkıntıları, borçları, birçok problemleri vardı. Bir anlamda burada bir pilot uygulama gerçekleştiriyoruz."

Yılmaz, proje sayesinde çiftçilerin enerji maliyetinin yaklaşık yüzde 67 oranında azaldığını dile getirerek, "Böylece sulama yapma imkanına kavuşmuş olacaklar. Bu daha fazla ürün, daha fazla istihdam, daha fazla gelir üretecek. Ayrıca bu köyümüzden muhtarımız ve 11 çalışanla buranın bakımı, işletilmesi de söz konusu. Bu da ayrı bir istihdam kaynağı. Gerçekten güzel bir çalışma. Kullanılan paneller de son teknolojiyi yansıtıyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yenilenebilir enerji konusuna önem verdiğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Biz enerji ithal eden bir ülkeyiz. Ciddi anlamda dışarıdan doğalgaz, petrol ithal ediyoruz. Son dönemlerde bu konularda ciddi bir politika değişikliğine gitmiş durumdayız. Bir taraftan yerli kaynakları daha fazla kullanmaya çalışıyoruz, bir taraftan da yenilenebilir kaynaklara önem veriyoruz, enerji verimliliğine önem veriyoruz. Bütün bu projeler Türkiye'nin dışa bağımlılığını da azaltacak. Bu anlamda cari açığın azalmasına da katkıda bulunacak projeler."

- "Bütün bunlar Türkiye'nin geleceğini hazırlayan işler"

"Enerji konusunda her türlü imkanımızı harekete geçirmemiz gerekiyor" diyen Yılmaz, şöyle devam etti:

"Yenilenebilir derken, rüzgarı, güneşi bütün bunları katıyoruz. Bunları değerlendirmemiz gerekiyor. Hidroelektrik potansiyelimize dönük yatırımlar yapıyoruz. Tabii linyit kaynaklarımız var. Onları değerlendirmeye dönük son dönemde mevzuat değişiklikleri de yaptık. Teşvik sistemimizde bazı düzenlemeler yaptık. Ayrıca nükleer konusunda biliyorsunuz büyük ölçekli projelerimiz var. Bütün bunlar Türkiye'nin geleceğini hazırlayan işler. Enerji olmadan bir çok iş olmuyor. Ne tarım yapabiliyorsunuz, ne modern sanayi yapabiliyorsunuz. Bu projelerle bir taraftan enerjinin dışa bağımlılığını azaltırken, bir taraftan da üreticilerimizin çiftçilerimizin daha elverişli imkanlarda bu üretimlerini yapmalarını sağlamış oluyoruz."

Hacıyusuflar Mahallesi'ndeki tesisin sağlıklı bir şekilde işletilmesi gerektiğini bildiren Yılmaz, "Az önce muhtarımızla konuştuk. Burada insanlarımız bu projemize sahip çıkacaklar, işletecekler. Güzel bir şekilde bakımını yapacaklar. Bundan elde edilen faydayı da hep birlikte göreceğiz" dedi.

Yılmaz, bir süre mahalledeki çocuklarla sohbet etti, onlara gofret verdi.

Mahalleye bin 122 güneş paneli kurulduğu, tesisin bir milyon 200 bin lira olan proje maliyetinin devlet-vatandaş işbirliğiyle bir milyon 150 bin lira olan güneş paneli bedelinin de DAP İdaresi'nce karşılandığı belirtildi.