Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, 15 Temmuz Cuma günü akşam saatlerinde başlayan darbe kalkışması sonrasında yaşanan halk tepkisinin ülkemizin geleceğine güven verdiğini söyledi.
“Darbe kalkışması ile birlikte tüm Türkiye’de olduğu gibi Malatya halkında da bir kenetlendiğini belirten Çakır, “Bu bizim için bir gururdu. Ülkemizde bugüne kadar birçok varlığı yaşayan, ülkemizin kalkınmasını, gelişmesini, demokrasisine, insan hak ve özgürlüğüne, inanç özgürlüğüne, yaşam kalitesine, her alandan darbe vuruldu. 15 Temmuzdaki büyük bir darbe girişimiydi. Çok büyük travmalar yarattı. Hem sivil halk, hem devletin Cumhurbaşkanı, Başkanımız, Türkiye Büyük Millet Meclisi hedef alındı. İlk defa halkın bu kadar iradeli bir şekilde görüşü ne olursa olsun, siyasi düşüncesi ne olursa olsun darbenin karşısında birleşmesi, tek yürek olması, gelecek adına, ülke adına, birlik beraberlik adına bizlere büyük bir güven verdi” dedi.
Çakır, "Başta Cumhurbaşkanımızın duruşu olmak üzere vatan için, millet için canımızı feda etmeye hazırız demesi; Başbakanımızın kefenimizi giydik biz bu yola çıktık, ülkemiz için varız demesi. Yine siyasi partilerimizin mecliste bulunan siyasi parti başkanlarımızın duruşları ve açıklamaları halka büyük bir güven verdi.
Hazırlanmış olan bu planları uygulayamadan dik duruşu gördüler. Neticede, ülkemiz için şerden hayırların çıkmasını arzu ediyoruz. Ülkemizin milli birliği ve beraberliği için bunu bir fırsat olarak değerlendirmek lazım. Demokrasimizin güçlenmesi lazım. Bunu fırsata çevirmek lazım.
Askerimiz bizim için çok kıymetli. Büyük bir ordumuz var. Bizim bunları çok iyi ayırt etmemiz lazım. Göz bebeğimiz olan askerimizi korumamız, ama ruhunu şeytana satanlardan bir an önce temizlememiz lazım. Birçok kuruma bunlar sızmış. Bağımsızlığını, birliğini bir ihanetle satacak kadar alçalmış bu grup karşısında inşallah her siyasi görüşten, her kesimden insanın kenetlenerek duruyor olması önemli ve bunun kıymetini bilmemiz lazım" şeklinde konuştu.
Darbeye ilk müdahale Büyükşehir’den
Darbeye ilk müdahale eden Belediye ekiplerini ziyaret ettiğini söyleyen Çakır, "Türkiye’de darbe girişimine ilk müdahale eden belediyeyiz. Saat 23.00’de talimatları verdik. Ve hemen sahaya çıktık. Tüm arkadaşlarımız, izinde olanlar dahi görevleri başına getirildi. Kırsaldaki araçlarımızı hemen çağırdık. Araçlarımızı sahaya sürdük. Biz halkın sesi ve iradesi olarak, birliğimiz bütünlüğümüz adına duruş sergiledik. Ve bu süreç içerisinde bütün arkadaşlarımızla sabahladık, bütün arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Malatya halkına her düşünceden, her siyasi görüşten insanımız vardı. Hem resmi olarak görüşlerini ortaya koydukları gibi, darbenin karşısında durdukları gibi, resmi açıklamayla birlikte halkında bu anlamda birleşmesi bu yönden dolayı da Malatya halkına teşekkür ediyorum. Ülkemiz adına geçmiş olsun diyorum. Bu arada 208 şehidimiz var. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun” diye konuştu.