Eğitim-İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara, okul müdürü atamalarının mahkeme kararında öngörülen objektif kriterler gözetilerek, yeniden yapılması gerektiğini belirtti.
Eğitim-İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara, düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, okul müdürü atamalarında yargı kararlarının dikkate alınmasını istedi. Atamaların objektif değerlendirmelere göre yapılması gerektiğinin altını çizen Kara, "10 Haziran 2014 tarihli ve Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmeliğin 16. maddesine göre 4 yıllık görev süresi dolan yöneticilerin görev süresinin uzatılabilmesi, yönetmelik ekinde yayınlanan ek-1 görev süresi uzatılacak eğitim kurumları müdürleri değerlendirme formuna göre 100 puan üzerinden 75 puan almaları şartına bağlanmaktaydı. Bu kapsamda gerçekleştirilen değerlendirmelerde yaşanan sübjektif tutum ve kayırmacı anlayış, çok sayıda yargı kararı ile tescil edilmiş ve mahkemelerce yapılan değerlendirmelerin iptal edilmesi yönündeki sayısız karar ortaya çıkmıştır. Bakanlık bu kapsamda söz konusu olan yargı kararlarına gereği gibi uygulamak yerine, etkisizleştirmek amacıyla alınan yargı kararlarının uygulamasında, yürürlükten kaldırılan 10.06. 2014 tarihinde yürürlüğe giren yasanın uygulanması olanağının bulunmadığını, bunun yerine yargı kararı yerine getirilirken artık yeni esaslar öngören 6 Ekim 2015 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmelik hükümlerine göre işlem yapılması gerektiğini ifade etmektedir” şeklinde konuştu.
Kara, bakanlık tarafından okul yöneticilerinin yeni yönetmeliğe göre mülakata çağrıldığını söyledi. Kara, “Söz konusu uygulama tümüyle hukukun genel ilkelerine aykırı olmakla birlikte, yargı kararlarının uygulanmasını engellemek gayretini taşıdığı açıktır. Yeni yönetmelik hükümlerine göre yöneticilerin görevlendirmelerinde söz konusu olacak uygulamanın bu yargı kararlarının uygulanmasında dikkat alınması, yargı kararlarının yerine getirilmesi sonucunu doğurmayacaktır. Mevcut yönetmeliğin değişmesi ve artık yönetici görevlendirme usulünde başkaca bir sistem öngörülmüş olması zaten bakanlığın bizzat kendisinin hayata geçirdiği bir uygulamasıdır. Yaşanan mağduriyetleri konuya ilişkin yargı süreçlerini bile bile bakanlık söz konusu yönetmelik değişikliğiyle sistemi zaten kendi mahkeme kararlarını etkisiz kılmak amacıyla değiştirmiştir. Bu kapsamda yaşanan mağduriyetleri gidermek adına herhangi bir düzenleme de yapmamıştır. Bakanlığın, yönetmelik değiştiği gerekçesiyle artık mahkeme kararlarının gereği gibi fiilen uygulanma imkanının kalmadığına yönelik olarak getirdiği açıklamalarının ne denli dayanaksız olduğu ortadadır” ifadelerini kullandı.
“Anılan yargı kararı gereğinde iptal edilen değerlendirmeler, mahkeme kararında öngörülen objektif kriterler gözetilerek yeniden yapılmalıdır” diyen Kara, “Yapılacak bu değerlendirme de değerlendirmenin yapıldığı tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre yapılmalıdır. Nitekim yargı kararlarının uygulanmasındaki temel prensipte budur. İptal kararı verilmesi sonrasında iptal edilen işlem ortadan kalktığı gibi işlemin tesis edildiği tarihteki mevcut hukuki duruma yeniden dönülmüş olur. Yani yargı kararlarının uygulanmasında dikkate alınacak mevzuat her ne kadar 6 Ekim 2015 tarih ve 29494 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerin Görevlendirilmesine dair yönetmelik ile yürürlükten kaldırılmış olsa da 10 Haziran 2015 tarihli yönetmeliktir. Bu nedenle yargı kararlarının uygulanması ancak ve ancak bu yönetmelikte öngörülen ek-1 görev süresi uzatılacak eğitim kurumu müdürleri değerlendirme formuna göre değerlendirme yapılmasıyla mümkün olabilir. Bu haliyle yapılacak mülakat sınavlarının yarı kararlarını yerine getirmek anlamını taşımayacağını belirtmek isteriz” diye konuştu.