Her yılın 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası dolayısıyla ANKA Derneği Engelliler Platformu Başkanı Naile Altuntaş, engellilerin sorunlarına dikkat çekti ve bu sorunların çözülmesi gerektiğini belirtti.
Engelliler Haftası dolayısıyla açıklama yapan ANKA Derneği Engelliler Platformu Başkanı Naile Altuntaş, akraba evliliği, gebelik öncesi tedbirsizlikler, aşıların zamanında yapılmaması ve kazaların, engelliliğin en önemli sebepleri olduğunu söyledi. Altuntaş, “Engellilerin de, hayatlarını sürdürebilmeleri için, çalışmaları ve gelir sağlamaları gerekir. Engellilere acıyarak, ya da onlara bakıp duygulanarak sorunlarını çözemeyiz. Onların da yapabileceği işler vardır. Engellilerin iş sahibi olmalarına yardımcı olmak zorundayız. Kanunlarımız, iş yerlerinde çalışan her yüz işçiden üçünün engelli işçi olmasını zorunlu kılmıştır. Devletimiz kendi kadrolarında engelli istihdamını her yıl sınav ve kura yoluyla personel alarak dolduruyor. Bu hassasiyeti özel sektörden de bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Altuntaş, her sağlıklı bireyin engelli adayı olduğunu hatırlattı. Altuntaş, “Çalışamayacak kadar engelli olan ağır engellilere ise AK Parti hükümeti döneminde ‘Bakım Yardımı’ adı altında sağladığı sosyal yardım ile 1. dereceden yakınları veya profesyonel kişiler tarafından bakımlarının yapılması daha da kolaylaştırılmıştır. Hükümetimiz, ülkemizin refah düzeyi arttıkça bu yardımı daha da arttıracağını her fırsatta dile getirmektedir. Ayrıca 2022 sayılı kanun çerçevesinde geliri olmayan ağır engelli bireylere 3 aylık bin 200 TL civarında bir harçlık da verilmektedir. Bu da biz engelliler için iyi bir harçlık olup bazen hayati önemde katkılar sağlamaktadır. Tüm insanlardan ricamız, gördüğümüz engellilerle alay edip onları rencide etmeyelim. Unutmayalım ki ‘Her sağlıklı insan, bir engelli adayıdır’, onlara yardımcı olalım, engellerini aşmalarında yalnız olmadıklarını hissettirelim. Çünkü engelli insanlar, engellerinden çok yalnızlıktan korkarlar” diye konuştu.