Malatya Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi Vakfı tarafından Muharrem ayı dolayısıyla aşure etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşan Malatya Valisi Mustafa Toprak, birlik ve beraberlik vurgusu yaparak, “Muharrem ayı birlik ve beraberlik ayıdır, inşallah bu ay kardeşliğimizin ve beraberliğimizin artmasına vesile olur” dedi.
Vakfın Genel Merkezinde düzenlenen Aşure etkinliğine Malatya Valisi Mustafa Toprak, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay, Malatya İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Şerafettin Yılmaz, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Enver Kiraz, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Mehmet Erdem, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, ESKKK Başkanı Ali Evren, İl Müftüsü Ümit Çimen, Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, Esenlik Genel Müdürü Hulusi Poyraz, Baro Başkanı Enver Han, çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu temsilcisi ve vatandaş katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan etkinlik Kuran-ı Kerim Tilaveti ve Semah gösterisi ile devam etti. Etkinlikte konuşan Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi Genel Başkanı Hasan Meşeli, Muharrem ayının önemine değinerek, Kerbela olayından ders alınması gerektiğini ifade etti.
Hz. İmam Zeynel Abidin Türbesi Kültür Vakfı Başkanı Erdoğan Ünverdi ise, insan haklarının önemine vurgu yaparak, “En kutsal hak insan hakkıdır. İnsan hakkı dokunulmazdır. Gerçekten biz birbirimizin hakkına saygılı olsak bu kan dökülür mü? Bugün bu savaşlar olur mu? Her şeyden önce birbirimizi seveceğiz ve birbirimizin haklarına saygılı olacağız” diye konuştu.
Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat da, “Hazreti Hüseyin efendimiz o gün Yezid gibi bir zalime boyun eğmiş olsaydı belki bir başka hayatı yaşayacaktı. Ama dünyevi olarak kaybedeceğini bile bile hakkı haykırmak için gözünü kırpmadan 72 tane ehlibeytiyle beraber Yezide karşı çıktı ve onun saltanatını kabul etmedi. O gün bugündür o dik duruşla Saltanat da Hilafet de birbirinden ayrı oluştu” ifadelerini kullandı.
İl Müftüsü Ümit Çimen ise, günün anlam ve önemi ile ilgili yaptığı konuşmada, “Muharrem Kameri yılın ilk ayı. Muharrem sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammet Mustafa’nın ‘Şehrullah’ dediği ve hürmete layık diye bize takdim ettiği bir aydır. Muharrem ve aşure bütün Müslümanların ortak hüzün mevsimidir. Ehlibeyt hepimizin ortak değeri ve Resulullah’ın bize emanetidir” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da, İslam Aleminin Muharrem ayını kutlayarak, “Kerbela’yı hatırlamamızı ve Hazreti İmam Hüseyin’i, anlayabilmemizi sağlaması açısından bu tür etkinlikler çok önemli. Biz Hazreti Hüseyin, Hazreti Hasan ve Hazreti Ali’nin hayatına hayatımızı ne kadar yaklaştırabildik? Onların hayatını ne kadar anlayabildik? Kerbela’dan ders almamız lazım. İslam Coğrafyasında akan kan bizim Kerbela’yı hala anlayamadığımızın bir göstergesidir. Ben Muharrem ayının İslam Coğrafyasının bilinçlenmesine vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.
Malatya Valisi Mustafa Toprak ise, birlik ve beraberlik vurgusu yaparak, “Allah bizim birliğimizi ve dirliğimizi asla ve asla bozmasın. Muharrem ayı barış ayıdır. Muharrem ayı güzellikler ayıdır. Muharrem ayı müjdeler ayıdır, bunu hep birlikte yaşıyoruz. Bu ayın ortaya çıkarmış olduğu güzel bereketi hep birlikte yaşıyoruz. Allah içimizdeki sevgiyi, kardeşliği ve birliği yok etmesin” şeklinde konuştu.