Malatya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Atık Yönetimi ve İlaçlama Şube Müdürlüğü tarafından, haşere ile mücadele sırasında istenilen başarının elde edilmesi için toplu mücadele yapılmasına dikkat çekmek amacıyla “Halk Sağlığı Alanında Haşere ile Etkin Mücadele” konulu bir konferans düzenlendi.
Büyükşehir Belediyesi Konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Alican Bozkurt, Esenlik LTD. ŞTİ Genel Müdürü Hulusi Boyraz, Kamu Kurum ve Kuruluşu ile Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, mahalle muhtarları, daire başkanları, ilgili şube müdürleri ve öğrenciler ile vatandaşlar katıldı. Konferans öncesi bir konuşma yapan Esenlik LTD. ŞTİ Genel Müdürü Hulusi Boyraz, “Malatya’nın büyükşehir statüsü alması ile birlikte haşere ile mücadelemiz Malatya geneline yayıldı. Malatya genelinde haşere ile mücadelemizi teknolojik gelişmeleri ve yenilikleri takip ederek, her sene daha ileri götürmek için çalışmalarımızı aralıksız bir şekilde sürdürüyoruz. Bu programın hayırlı olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
Haşere ile mücadelede fiziki ve biyolojik çalışmalara önem verdiklerini belirten Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Alican Bozkurt, haşereyle mücadele ederken ilaçla doğayı ve doğada yaşayan diğer canlıları zehirleyerek değil, doğayı ve diğer canlıları koruyarak mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. Bozkurt, “Bu kapsamda Malatya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi olarak eğitim programlarına büyük önem veriyoruz. Sahada çalışan personellerimizin haşere ile daha bilinçli bir şekilde mücadele edebilmesi için eğitimler verildi. Ayrıca ilçelerimizde muhtarlarımıza ve vatandaşlarımıza yönelik birçok eğitim programları düzenledik. Bu programlarda haşerelerin üreme alanlarının yok edilmesi konuları anlatıldı” ifadelerini kullandı.
Atık Yönetimi ve İlaçlama Şube Müdürü Şaban Aşıcı da, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin haşere ile mücadele konusunda çok kararlı çalışmalar yaptığını ifade etti.
Konuşmaların ardından haşere mücadelesi ile ilgili Malatya Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu çalışmaların yer aldığı slayt gösterisi yapıldı. Yapılan konuşmalar ve Büyükşehir Belediyesinin çevre ile ilgili slayt gösterisinin ardından konferansa geçildi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çetin, Türkiye’nin birçok haşerenin üremesi için uygun ortama sahip olduğunu belirterek, slayt eşliğinde haşereyle mücadele konusunda bilgiler aktardı. Malatya caddelerinin çok temiz olduğunu ve bunun birçok belediyeye örnek olabileceğini belirten Çetin, “Temizliğin olduğu yerde haşerelerin üremesi çok zordur. Türkiye’de yılda yaklaşık 500 milyon lira haşere ile mücadeleye harcanmaktadır. Haşere ile mücadele ederken bir yandan da bu ilaçlar ile maalesef doğaya zarar vermekteyiz. Haşere ile mücadelemizde doğayı düşünerek, kaynağında haşereler ile mücadele etmeliyiz. Belediyelerimizin kullanmış olduğu ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış ilaçlardır” diye konuştu.
Düzenlenen konferansın sonunda Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Alican Bozkurt, Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çetin’e kayısı hediye etti.