Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Abdullah Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışma kapsamında 3 farklı konuda melezleme yapıldığını belirtti. Malatya'nın kurutmalık kayısı çeşidi bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, yeni kurutmalık çeşitleri elde etmek için çalışmaları olduğunu söyledi.

Erkenci sofralık kayısı çeşitleri elde etmek için de birtakım çalışmalar yaptıklarını anlatan Erdoğan, geçgil sofralık kayısı çeşidi elde edilmesine yönelik de melezleme çalışması yapıldığını aktardı. Müdürlük olarak melezleme çalışmasının ön hazırlığını yaptıklarını kaydeden Erdoğan, "Melezleme işlemi çiçekler tam açmadan yapılması gereken bir işlem. Arkadaşlarımız melezlemenin ilk aşaması olan erkek çiçeklerin, çiçekten erkek organlarını uzaklaştırma işlemini yapıyorlar. Ertesi gün de önceden çiçeklerden alarak hazırlamış olunan polenleri çiçeklere ulaştırma tozlama işlemini gerçekleştirecekler" dedi.

Sert çekirdekli meyvelerde sorun olan şarka virüsüyle ilgili melezleme çalışmaları da bulunduğuna değinen Erdoğan, "Kayısıda şarkaya dayanıklı polenlerden aldığımız tozların, bizim kurutmalık çeşitlerimizle tozlanması ve neticede elde edeceğimiz yeni bireylerin şarkaya dayanıklı olup olmadığını araştırma projesi yapıyoruz. Bu çalışma yaklaşık 3 yıldan bu yana devam ediyor. İstiyoruz ki şarka problemi Malatya'da görülmesin ama görüldüğü takdirde ikinci bir B planımız olsun diye yeni çeşitlerin çalışmasına 3 yıl önceden başladık. Bu amaçla çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

Melezleme çalışmalarını kendi ekipleriyle yürüttüklerini anlatan Erdoğan, her projede 10 kişinin çalıştığını kaydetti.

Şarka hastalığı konusunda ayrıca çiftçilerin bilgilendirildiğini anlatan Erdoğan, dışardan fidan getirme yoluyla bölgeye şarka hastalığını getirme ihtimaline karşın her fırsatta çiftçileri uyardıklarını vurguladı. Çiftçilere seslenen Erdoğan, şu uyarılarda bulundu:

"Bugün de çiftçilerimize uyarıda bulunmak istiyorum. Şarka Malatya için çok önemli bir virüs. Dolayısıyla dışarıdan fidan temini yoluna gitmesinler. Enstitümüzden olur, Elazığ'dan olur, bu bölgeden yetişen fidanlarla bahçe kurmaya çalışsınlar. Ellerinde hastalıktan ari bitki pasaportu olmadan bitki girişini kesinlikle yapmasınlar. Bu risktir, Malatya için risktir. Çiftçilerimizin ve Malatya'nın geleceğine atılacak en büyük risklerden bir tanesi."